NEW SCIENTIST ⟩ Puuteekraan pole probleemiks - šimpansid orienteeruvad digitaalses maailmas üsna hästi

Jason Arunn Murugesu
, New Scientist, kaasautor
Copy
Inimahv ehk Šimpans Tallinna loomaaias. Kui anda talle puuteekraaniga tahvelarvuti, siis õpiks ta üsna kiiresti ära, mida sellega teha.
Inimahv ehk Šimpans Tallinna loomaaias. Kui anda talle puuteekraaniga tahvelarvuti, siis õpiks ta üsna kiiresti ära, mida sellega teha. Foto: Eero Vabamaegi

Šimpanseid koolitati loomaaias kasutama puuteekraani virtuaalses keskkonnas navigeerimiseks ja asjade otsimiseks. Sellised uuringud võivad aidata rohkem teada saada, kuidas meie lähisugulased džunglis orienteeruvad.

Matthias Allritz ja tema meeskond Saksamaal Leipzigis asuvast Max Plancki Evolutsioonilise Antropoloogia Instituudist õpetasid mitme nädala jooksul kuut loomaaia šimpansi kasutama puuteekraani ning mängima videomängu, kus loomad pidid puu otsa navigeerima, et leida puuvilju.

Ühes katses üritasid šimpansid mitu korda leida sama puud samast lähtepunktist. Teises testis aga alustasid nad virtuaalkeskkonnas erinevalt positsioonilt. Teadlaste meeskond soovis näha, kas loomad suudavad virtuaalse puuvilja korjamiseks ikka õige puu juurde navigeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles