NEW SCIENTIST ⟩ Kohalik lihatootmine on kliimale kahjulikum kui eksootiliste viljade import (6)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Foto: Keith Srakocic

Kohaliku toidu söömisega vähendad “toidukilomeetreid” ning ühes sellega ka oma ökoloogilist jalajälge! See on sõnum, mida mitmed keskkonnakaitsjad ja ettevõtted propageerivad. Paraku on juba ammu selge, et sageli ei vasta see moto tõele - tuhandeid kilomeetreid reisiv toit võib olla madalama süsiniku jalajäljega, kui kohalikud tooted.

Seda on paljud uuringud tõestanud. Kuid eelmisel nädalal avaldatud teadusuuring leidis, et ülemaailmsed nö toidukilomeetrid moodustavad 20 prosenti toiduga seotud kasvuhoonegaaside heitekogustest - palju enam, kui varasemates töödes (Nature Food, doi.org/h2gm). Kas toidu transportimisel on suurem keskkonnamõju kui me arvasime? Ütlen ette ära: ei.

Seda on paljud uuringud tõestanud. Kuid eelmisel nädalal avaldatud teadusuuring leidis, et ülemaailmsed nö toidukilomeetrid moodustavad 20 prosenti toiduga seotud kasvuhoonegaaside heitekogustest - palju enam, kui varasemates töödes (Nature Food, doi.org/h2gm). Kas toidu transportimisel on suurem keskkonnamõju kui me arvasime? Ütlen ette ära: ei.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles