Teadlaste arendatav tööriist eristab valeuudiseid ja võltsvideoid ehtsatest

teadus.postimees.ee
Copy
AFP valeuudiste loo juures avaldatud pildil vaatab naine üsna usutavat videot, mis kasutab süvavõltsingut USA presidentidest Donald Trumpist ja Barack Obamast. Hea kvaliteediga võltsing võib panna kasutaja uskuma, et presidendid tõesti ütlesid midagi, mis on tegelikult osavalt manipuleeritud valeinfo.
AFP valeuudiste loo juures avaldatud pildil vaatab naine üsna usutavat videot, mis kasutab süvavõltsingut USA presidentidest Donald Trumpist ja Barack Obamast. Hea kvaliteediga võltsing võib panna kasutaja uskuma, et presidendid tõesti ütlesid midagi, mis on tegelikult osavalt manipuleeritud valeinfo. Foto: Rob Lever / AFP / Scanpix

Kataloonia Online Ülikool (UOC) juhib Jaapani ja Poola teadlastega projekti, mille eesmärgiks on automaatselt eristada originaalset ja võltsitud multimeediasisu.

Sotsiaalmeedia on võltsuudiste ja valeinfo levitamise põhikanal. Olukorda on halvendanud suured edusammud fotode ja videote töötlemises ning tehisintellektiga tööriistadega, mis teevad meediafailide muutmise lihtsaks.

Näiteks nn sügavvõltsingud, mis kombineerivad ja asetavad montaažina kokku erinevaid ehtsaid pilte, heli- ja videoklippe. mis näevad välja nagu päris kaadrid, on raskesti silmaga tuvastatavad.

Teadlased UOC Interneti interdistsiplinaarse instituudi töörühmast on käivitanud uue selle teemaga seotud projekti eesmärgiga arendada uuenduslikku tehnoloogiat, mis tehisintellekti ja andmete varjamise tehnikaid kasutades peaks aitama kasutajatel automaatselt eristada originaalset ja võltsitud multimeediasisu, aidates kaasa võltsuudiste uuesti postitamise vähendamisele. Rahvusvahelise algatusega on ühinenud veel Varssavi Tehnikaülikooli (Poola) ja Okayama Ülikooli (Jaapan) teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles