NEW SCIENTIST ⟩ 240 liiki sureks välja kui kõik ameeriklased just niimoodi sööksid

Graham Lawton
, New Scientist, kaasautor
Copy
Foto: CHROMORANGE / Andreas Poertner, via www.imago-images.de

Olen viimasel ajal palju toidust kirjutanud, seda nii inimese kui ka planeedi tervise ja pikaealisuse kontekstis. Õnneks saame enda ja Maa eest korraga hoolt kanda - kokkuvõtlikult võib öelda, et sööma peab vähem liha ning muid loomseid tooteid. Mulle annab säärane toitumine tervisliku sära ja roheka pühapaiste. Lõpetasin imetajate ja lindude liha söömise paar aastat tagasi ja jäin suures osas Vahemere-äärest pärit dieedi juurde, mis hõlmab rohkem puu-, köögi- ja teraviljade söömist.

Paraku sain hiljuti oma jahmatuseks teada, et pean võib-olla oma pühapaiste unustama. Nagu paljud keskkonnateadlikud sööjad, olen ma oma menüüd vaid kliimamuutuste kontekstis hinnanud. Minu toitumisvalikud on kindlasti mu süsinikujalajälge vähendanud, aga bioloogiline mitmekesisus? Sellel rindel võib mu dieet vajada radikaalset ümbermõtlemist.

See, et intensiivne põllumajandus on üks kliimamuutuste peamiseid esilekutsujaid on väga hästi dokumenteeritud fakt. Põllukultuuride ja kariloomade kasvatamiseks on vaja hulganisti maad ning tegemist on mitte süsinikuallikate vaid suisa süsinikukraanidega. Põllumajandusmasinad, lehmad ja teised mäletsejad paiskavad atmosfääri suurel hulgal kasvuhoonegaase. Igas toidutootmisetapis läheb hulganisti toitu raisku ning seega teeme me ühtelugu kliimale täiesti ilma asjata kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles