NEW SCIENTIST ⟩ Pohmakas? Teadlased selgitavad, miks sul nii halb olla on

, New Scientist, kaasautor
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Madis Veltman

Miks pohmell nii vastik on ja kas selle vastu leidub usaldusväärset leevendust, kirjeldab New Scientisti kaasautor Richard Webb.

Miks mul nii halb olla on?

Alkohol. Kahtlemata alkohol. Teie peavalus, iivelduses, higistamises, väsimuses, apaatias ja süütundes on paratamatult süüdi asjaolu, et te eile õhtul liiga palju jõite.

Kuid siiski, päris nii lihtne see pole. Et pohmell on alanud, tähendab, et etanooli kontsentratsioon teie veres on null või nullilähedane. See paradoks ongi keskne müsteerium kõigest pohmelust puudutavad.

Mis mu sees toimub?

Päris selge see ei ole. Ilmselt ei ole kõigil tunnustatud pohmellisümptomitel üht ja ainust põhjust. Mõned võivad alkoholi tarbimisega ka ainult kaudselt seotud olla: väsimus võib tulla näiteks vähesest magamisest või liigpikast ajast tantsupõrandal. Või võib see tulla sellest, et keha peab vahetult enne magama jäämist lõhkuma suure hulga vedelikku, rääkimata hilisõhtustest snäkkidest.

Sümptomid nagu vedelikupuudus on kõrvalnähud. Lõhkuv peavalu ja kuivav suu on märk sellest, et alkohol on maha surunud hormooni vasopressiin, mistõttu hakkame rohkem urineerima. Pohmelli käigus tõuseb vasopressiini tase kehas normaalsest kõrgemale, kuigi selle (ega ka muude tasakaalust väljas hormoonide) ja pohmelli raskuse vahel ei paista olevat mingit korrelatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles