Kambodžas püüti kinni maailma suurim mageveekala

Copy
Teadlased Kambodžas Mekongi jõest püütud raiga.
Teadlased Kambodžas Mekongi jõest püütud raiga. Foto: Chhut Chheana

Kambodžas sai kalamees Mekongi jõel konksu otsa seni maailma suurima mageveekala. Kinni püütud rai (Urogymnus polylepis) kaalus 300 kilogrammi.

Neljameetrine mageveerai püüti kinni eelmisel nädalal, talle paigaldati külge jälgimisseade ja lasti seejärel tagasi loodusesse. Viimane rekordiliselt suur mageveekala püüti samuti Mekongi jõest 2005. aastal. Siis oli tegu sägalisega, mis kaalus 293 kilo.

Ekspertide sõnul oli Stung Trengi provintsis Põhja-Kambodžas püütud rai kaks korda raskem nendest, keda seal tavaliselt on nähtud. «Oleme hiiglaslikke mageveekalu jõgedes ja järvedes kuuel mandril 20 aastat uurinud ja tegu on suurima isendiga, mida meie kunagi näinud oleme ja mis kunagi üldse dokumenteeritud on,» ütles Mekongi projekti bioloog Zeb Higan teisipäevases avalduses. «See on täiesti hämmastav avastus ja õigustab meie jõupingutusi, et paremini aru saada seda liiki ümbritsevatest müsteeriumitest ja tema elupaigast.»

Enne kala jõkke tagasi laskmist panid teadlased kalale külge akustilise jälgimisseadme, et tema käitumisest rohkem teada saada.

Möödunud kuul püüdis üks kalamees samas piirkonnas kinni samuti nelja meetri pikkuse rai, kuid see isend kaalus kõigest 180 kilo.

180-kilone rai.
180-kilone rai. Foto: UNIVERSITY OF NEVADA

Mekongi jõgi on koduks enam kui 1000 kalaliigile ja rai ei ole ainus mudastes vetes luusiv hiiglane, seal leidub ka sägalisi ja hauge, kes on kuni kolm meetrit pikad ja kaaluvad kuni 270 kilo.

Teadlased on hoiatanud, et plastjäätmed on ohuks kaladele isegi Mekongi sügavaimates soppides. Seal leidub ka ohtralt kalavõrke, mida kalurid enam ei kasuta, kuid kuhu kalad siiski kinni jäävad.

Kuulus jõgi algab Hiinast ja voolab läbi Tai, Laose, Myanmari, Kambodža ja Vietnami ning pakub oma vesikonnas toitu ligi 60 miljonile inimesele. Keskkonnakaitsjad on juba pikalt avaldanud pahameelt Mekongi jõele tammide ehitamise pärast, mis kalavarusid hävitab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles