NEW SCIENTIST Krüpteeringuid mängeldes murda võiv arenenud kvantarvuti ühendati esimest korda avalikku võrku (2)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Xanadu lubab nüüd ka teistel proovida nende uut 216-kvantbitist kvantarvutit Borealis, mis teeb mikrosekundites sama palju arvutusi, kui praegused superarvutid suudaksid 9000 aasta jooksul. Seni pole kasulikke arvutusi sellega teha suudetud, et kasvõi näiteks mõnda krüpteeringut ära arvata, mis teoorias peaks olema tulevikus võimalik.
Xanadu lubab nüüd ka teistel proovida nende uut 216-kvantbitist kvantarvutit Borealis, mis teeb mikrosekundites sama palju arvutusi, kui praegused superarvutid suudaksid 9000 aasta jooksul. Seni pole kasulikke arvutusi sellega teha suudetud, et kasvõi näiteks mõnda krüpteeringut ära arvata, mis teoorias peaks olema tulevikus võimalik. Foto: Xanadu Lab

Valgusimpulssidena andmeid kodeeriv kvantarvuti lahendab 36 mikrosekundiga ülesande, mille täitmiseks kuluks praegusel parimal superarvutil vähemalt 9000 aastat. Masina taga olevad teadlased on selle nüüd ka Internetti ühendanud, lastes teistel seda enda tarbeks kasutada. See on esimene kord, kui nii võimas kvantarvuti tehakse avalikkusele kättesaadavaks.

Kvantarvutid tuginevad kvantmehaanika kummalisel omadusel kvantolekus teoreetiliselt teatud arvutusi palju kiiremini teha kui tavalised arvutid. Selle pikem plaan, mida tuntakse kvant-eelise või kvantülemvõimuna, on näidata, et kvantarvutid suudavad oma võimetelt kaugelt ületada kõiki tavalisi arvuteid. Google oli esimene, kes kuulutas seda 2019. aastal oma Sycamore´i kvantarvutiga, mis suudab lahendada juhuslike arvude valimi probleemi, mis oli klassikaliste masinate jaoks sisuliselt võimatu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles