NEW SCIENTIST Marsil elamine aitab Maal toidujäätmeid vähendada (1)

Angelo Vermeulen
, New Scientist, kaasautor
Copy
Foto: Bjarke Ingels Group

2013. aastal elasin ma koos viie teise inseneri ja teadlasega Hawaiil, Mauna Loa vulkaani külje all. Üheskoos veetsime 120 päeva elu Marsil imiteerivas isolatsioonis. Olin esimese NASA rahastatud Hawaii Kosmoseavastussimulatsiooni HI - SEAS I meeskonnajuht, kirjutab New Scientisti kaasautor Angelo Vermeulen.

Tegelesime seal peamiselt toiduuuringuga, mis keskendus kauasäilivatele toiduainetele. Nimelt tahtsime me teada saada, kas toitude valmistamine toiduainetest nagu külmkuivatatud liha ja dehüdreeritud köögiviljad aitaks astronautidel kosmoses ja Marsil nähtust nimega menüüväsimus vältida. Tegemist on söögiisu kaotusega, mida põhjustab valmistoitude pikaajaline tarbimine. Värsketest koostisosadest kohapeal kokkamine tõepoolest töötas ning aitas meil menüüväsimust edukalt vältida.

Tagasi üles