Starlinki järgmise põlvkonna satelliidid on nii rasked, et vajavad orbiidile lennutamiseks superraketti

tehnika.postimees.ee
Copy
Selleks, et hiigelsatelliidid Starlinki internetiühendusega orbiidile saata, läheb vaja SpaceX-i suurimat raketti Starship, millega plaanitakse tulevikus ka Kuule ja Marsile lennata.
Selleks, et hiigelsatelliidid Starlinki internetiühendusega orbiidile saata, läheb vaja SpaceX-i suurimat raketti Starship, millega plaanitakse tulevikus ka Kuule ja Marsile lennata. Foto: SpaceX / ZUMA Wire / Scanpix

Elon Musk avalikustas mai viimastel päevadel SpaceX-i kosmoseinterneti Starlink teise põlvkonna satelliidid, mis kaaluvad esimesest põlvkonnast 4-5 korda rohkem. Nende hiiglaste orbiidile lennutamiseks läheb vaja SpaceX-i uue superraketi abi, uus põlvkond aga toob taevast kätte juba valguskaabli kiirused.

Tehnoloogiamiljardär Elon Musk, kes juhib SpaceX-i, rääkis youtuber Tim Doddile tema saates «The Everyday Astronaut», et uus Starlink 2.0 on igas mõttes parem, kui praegune. Töötav Starlink Gen2 satelliidi prototüüp on juba Texase tehases kokku pandud ja kaalub 1,25 tonni. Seitsme meetri pikkuse tehiskaaslase väljalennutamiseks on vaja juba uusima ja suurima raketi - Starshipi abi. Sellega plaanitakse tulevasi Kuu ja Marsi missioone ning hiiglane võib kaasa võtta kuni 230 tonni laadungit.

Starlinki esimese ja v1.5 põlvkonna satelliidid kaalusid vastavalt 260 ja 310 kilogrammi.

Uus teise põlvkonna kosmoseinternet peaks Muski sõnul olema suurusjärgu võrra parema läbilaskevõimega ehk üks satelliit võib pakkuda andmesidemahtu kuni 160 gigabitti sekundis. Maapealsed kasutajad võivad sellest korraga enda käsutusse saada mõnegigabitised kiirused, mis on võrreldavad kiire valguskaabliga püsiühendusega. Praegu on võimalik taevast andmesidet saada kiirusega 150-500 Mbit/s, kui on vastav vastuvõtja.

Eestisse laieneb Starlinki leviala SpaceX-i plaanide järgi 2023. aasta alguses.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles