NEW SCIENTIST ⟩ Katkust võib saada nii biorelv kui ka järgmine pandeemia

Graham Lawton
, New Scientist, kaasautor
Copy
Illustratsioon: Andre Taal

Katku pealetung oli kiire ja halastamatu. See sai alguse 1347. aastal Krimmis, levis sealt edasi üle kogu Euroopa ning viis endaga kaasa miljoni hirmunud ja kaitsetu inimese elud. Kõik need surmajuhtumid põhjustanud haigus vaibus 1351. aastal, kuid naasis veelgi hullemana mõni aasta hiljem. Selleks ajaks, kui teine laine möödus, oli surnud üle 50 miljoni inimese.

«See oli kõige tähtsam, kõige löövam, kõige hullem sündmus, mis Euroopas kunagi toimunud on,» ütleb Alessia Masi, Max Plancki instituudi inimajaloo teaduskonnast. Ta räägib mustast surmast, viieaastasest katku puhangust, mis mõnede hinnangute alusel tappis pool keskaegse Euroopa elanikkonnast.

See kohutav episood on sööbinud meie kollektiivsesse mällu keskajast, mistõttu on katk meie jaoks midagi iidset. Kuid bakterit, mis seda haigust põhjustab, on meie ümber veel väga palju, ja epidemioloogid hoiatavad nüüd, et surmavaim patogeen võib peagi veel hirmsamana naaseda. Tegemist pole vaid iidse vaimuga – kui meie suhtumine katkuga seotud ohtu tõsisemaks ei muutu võib sellest ka tänapäeval pandeemia saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles