Idufirma tellis SpaceX-ilt kosmoselennu asteroididel väärismetallide kaevandamiseks

teadus.postimees.ee
Copy
Mõned asteroidid on kosmoses hõljuvad ülihinnaliste metallide kamakad. Just selliseid plaanib idufirma jahtima ja kaevandama hakata.
Mõned asteroidid on kosmoses hõljuvad ülihinnaliste metallide kamakad. Just selliseid plaanib idufirma jahtima ja kaevandama hakata. Foto: Urikyo33 / Pixabay

Idufirma AstroForge sai väärismetallide kaevandamiseks suure 13 miljoni dollarise rahasüsti ning pani juba kinni SpaceX Falcon 9 raketi väljalennu järgmisel aastal, et kaevandama minna.

Ettevõtte tegevjuhi Matt Gialichi sõnul rahastab AstroForge investoritelt saadud rahaga lausa kaht esimest missiooni, mille hulgas on katselend juba järgmisel aastal SpaceX Falcon 9 raketiga. 

AstroForge sihib selliseid taevakehasid, mille läbimõõt on 20 meetrist 1,5 kilomeetrini, mis tähendab, et neil puudub gravitatsioon ja kaevandada tuleb vaakumis.

Mahuks plaanitakse mitte väga suurtes kogustes materjali, sest jahitakse kõige kallimaid varasid nii-öelda plaatina-grupist: iriidiumi, osmiumi, pallaadiumi, plaatina, roodiumi ja ruteeniumi. Loodetakse kaevandada paarsada kilogrammi, et ülihinnaliste metallide Maale toomine end ära tasuks. Kui plaatina kilogramm maksab ligi 30 000 eurot, siis investeeringu katmiseks oleks seda vaja kaevandada ligi pool tonni. Pallaadiumi puhul piisaks aga paarisajast kilogrammist.

Lisaks sellele, et SpaceXiga on kosmoselend kalendrisse pandud, proovib AstroForge oma plaanide tõsidust tõestada sellega, et kosmosefirmalt OrbAstro on juba tellitud ka katsesatelliit, mis esimese missiooniga kosmosesse saadetakse. Lisaks kitsendatakse nüüd valikut ligi miljoni sobiva maalähedase kosmoseobjekti seast, mis sihtmärgina kõige paremini sobivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles