VÄRSKE ÜLEVAADE Euroopa kalapopulatsioone rõhuvad ülepüük ja kliimamuutused

Mariliis Kolk
, reporter-toimetaja
Copy
Kliimamuutused mõjutavad kalu Euroopas mitmel moel, mõnel jääb kängu kasv, teisel nihkub kudemisperiood. Pildil makrellid.
Kliimamuutused mõjutavad kalu Euroopas mitmel moel, mõnel jääb kängu kasv, teisel nihkub kudemisperiood. Pildil makrellid. Foto: F. Hecker via www.imago-images.de

Teisipäeval avaldas Prantsuse merekasutuse uurimise instituut koos partneritega ülevaate Euroopa kalapopulatsioonide seisundist. Aruandest selgub, et kuigi ülepüük on vähenenud, on edasiminek piirkonniti ebaühtlane ning oleme ELi ühise kalanduspoliitika 2020. aasta eesmärgist sajaprotsendiliselt kestlikku kalapüüki harrastada veel kaugel.

2022. aasta aruanne Euroopa kalade seisundi kohta kinnitab juba viimase 20 aasta jooksul Atlandi ookeani piirkonnas nähtud trendi ülepüügi vähenemisest. Siiski ei ole olukord kõikides piirkondades ühesugune ning vaatamata mõningasele edasiminekule ei ole kestliku kalapüügi eesmärki veel täidetud.

Atlandi ookeani kirdeosas on kalade elu üsna kiiduväärt: lausa 72 protsenti sealsetest kalapopulatsioonidest on heas seisus. Biomass on alates 2007. aastast järjekindlalt suurenenud ning oli 2020. aastal 33 protsendi võrra suurem kui 2000. aastate alguses põhjalikumalt uuritud populatsioonide puhul. Teiste populatsioonide puhul, mida nii põhjalikult ei jälgitud, oli biomass 50 protsenti suurem.

Seevastu on olukord Vahemere Euroopa piirkonnas jätkuvalt kriitiline. Vaatamata viimastel aastatel nähtud paranemismärkidest, on sealne kalastussurve jätkuvalt liiga kõrge. Pea kaks korda suurem, kui ELi kalanduspoliitika maksimaalse kestliku saagikuse põhimõte lubaks. Kokku 34st aruandes vaadeldud kalapopulatsioonist kannatab ülepüügi all 29.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles