NEW SCIENTIST ⟩ Järgmine suur päikesetorm võib ootamatult Interneti minema pühkida

Stuart Clark
, New Scientist
Copy
Osa päikesepurskeid on Maalt silmaga nähtavad ja siis on meil aega paar päeva päikesetormiks valmistuda. Mõned aga hiilivad kohale salaja.
Osa päikesepurskeid on Maalt silmaga nähtavad ja siis on meil aega paar päeva päikesetormiks valmistuda. Mõned aga hiilivad kohale salaja. Foto: WikiImages / Pixabay

30. jaanuaril jälgiti murelikult päikesetormi, kuid keegi ei teadnud, kui hull see saab olema. Kui seda oleks ette teatud, siis poleks ka SpaceX paar päeva hiljem 49 Starlinki satelliiti madalale Maa orbiidile saatnud.

Kõik sai alguse sellest, et päikesest paiskus meie suunas hiiglaslik magnetiseeritud gaasipilv, mida nimetatakse koronaalse massi väljapaiskumiseks. See ei olnud aga veel suurim mure. Muidugi võivad päikesetormid Maa atmosfääri mõjutada, põhjustades selle paisumist ja niimoodi madalalt lendavate satelliitide alla kukkumist, kuid kõik esialgsed mõõtmised viitasid seekord ainult kergetele tagajärgedele. Elektrivõrgud ja satelliidid võivad pisut tõrkuda ning kõrgematel laiuskraadidel saavad taevavaatlejad nautida virmalisi, kuid see pole veel midagi tõsist.

Varsti pärast Starlinki satelliidide starti Florida Kennedy kosmosekeskusest oli aga selge, et midagi on korrast ära. Kui need jõudsid Maa ülemisse atmosfäärikihti, kogesid satelliidid palju suuremat atmosfääritakistust, kui sellise suurusjärgu tormiga eeldati. Lõpuks ei olnud enam midagi teha, kosmosekeskusest jälgiti, kuidas 40 satelliiti kukkusid alla ja põlesid atmosfääris ära, näidates päikese kapriisset jõudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles