NEW SCIENTIST Maa sisemuses hulbivad müstilised mandrisuurused tükid – mis need on?

, New Scientist, kaasautor
Copy
Maa ja Kuu praegusel kujul peidavad endas saladusi 4,5 miljardit aastat tagasi toimunud katastroofist.
Maa ja Kuu praegusel kujul peidavad endas saladusi 4,5 miljardit aastat tagasi toimunud katastroofist. Foto: Piqsels

Meie planeet on nagu halvasti küpsetatud kook kosmilisel küpsetamisvõistlusel. Esimese väljalõigatud viilu hindamisel võivad kohtunikud küll öelda, et see on üsna hästi kihistunud. Krõmpsuv koorik asub tahkel, kuid kallerdaval vahevööl, mis ümbritseb kleepuvat südamikku. Lõigates aga teise viilu on kohe näha, et midagi on viltu läinud. Korralike kihtide sees paistavad kaks hiiglaslikku eristuvat käntsakat.

Need kaks klimpi on kolossaalsed, mandrite suurused ja katavad peaaegu kolmandiku tuuma ja vahevöö vahelisest alast. Praegu teame ka seda, et need on ümbritsevast ainest palju kuumemad. Kõik nende tükkide juures on ümbritsetud salapäraga alates sellest, millest need võiksid koosneda kuni selleni, kust need on pärit. Lõpuks võiks veel ka küsida, kuidas need meie planeeti tänapäeval mõjutavad.

Selle mõistmine on seni jäänud fantaasia piiridesse. Geoloogid ja planeediteadlased püüdlevad aga hoogsalt selle poole, et leida mõni realistlik seletus, sest tõenäoliselt varjavad need sisemised tükid mõnesid tõsiseid saladusi Maa kohta. Püüamegi heita pilgu nende varjuliste allilma titaanide sisemusse, eriti aga proovime teada saada, kui vanad need on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles