Uue loodusvaatluste äpiga saab igaüks teadlasi looduse seirel aidata

BNS
Copy
Uue rakenduse abil saavad kõik anda oma panuse ning aidata looduskaitse korraldajaid, teadlasi, tudengeid ning paljusid teisi loodusega tegelevaid spetsialiste.
Uue rakenduse abil saavad kõik anda oma panuse ning aidata looduskaitse korraldajaid, teadlasi, tudengeid ning paljusid teisi loodusega tegelevaid spetsialiste. Foto: Angela Weiss

Looduskaitsekuul valmis keskkonnaagentuuril uus ja kasutajasõbralik loodusvaatluste nutirakendus (LVA), mis pakub võimalust lihtsa vaevaga sisestada äppi kõike, mida looduses liikudes saab vaadelda ja avastada.

Uue rakenduse abil saavad kõik anda oma panuse ning aidata looduskaitse korraldajaid, teadlasi, tudengeid ning paljusid teisi loodusega tegelevaid spetsialiste.

Sisestada saab kõikide Eestis vabalt esinevate liikide andmeid. «Looduskaitse korraldajatel on tööalaselt suur huvi kaitsealuste- ning võõrliikide vastu, kuid väga olulised on ka nii-öelda tavaliste liikide andmed,» kinnitas keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna juhataja Timo Kark, kes on üks nutirakenduse ellukutsujatest.

Äpp on mõeldud kõikidele loodushuvilistele, kes soovivad oma vaatlusandmeid jagada. «Vaatleja võib olla nii matkaja, aiapidaja kui ka tervisesportlane, kes liigub palju looduses ja veedab aega koduaias või perekond, kes naudib pargis jalutamist,» rääkis keskkonnaagentuuri spetsialist, äpi väljatöötamisse panustanud Triin Edovald.

Edovaldi sõnul on looduse vaatlemine jõukohane kõigile ning sellest võib kergesti sattuda hasarti. Tuleb lihtsalt nutirakendus alla tõmmata ja minna loodusesse liikuma, vaatlema ja avastama.

Äpi abil on võimalik koguda andmeid, mis võimaldavad kaardistada liikide levikut, uurida fenoloogiat ning korraldada võõrliikide tõrjet ning kaitsealuste liikide kaitset. Lisaks on see hea töövahend vabatahtlikuks seireks, mis omakorda toetab riiklikku seiret. Kõik sisestatud andmed jõuavad Eesti Looduse Infosüsteemi (EELIS). Peamiseks funktsiooniks rakenduses on vaatlusvorm, millega saab otse ja mugavalt vaatlusi loodusest esitada.

Äpp täidab automaatselt asukoha, kuupäeva ning vaatleja väljad ning kasutaja saab ise täiendada vaatlust liiginime, arvukuse ja muu infoga. Kasutaja ei pea liigi kohta ise kõike teadma «Kui ei oska ise vaadeldavat liiki määrata, on võimalik vaatlus esitada ainult liigirühma täpsusega ning koos foto, video või helifailiga. Liigi või muu puuduva info aitab välja selgitada spetsialist,» märkis Edovald.

Igasugused loodusvaatlused täiendavad meie seniseid teadmisi liikidest ja nende levikust. «Loodusvaatluste esitamisega saame kõik aidata kaasa lünkade täitmisele ja läbi selle meie enda elurikkuse kaitse tagamisele. Mida rohkem andmeid meil on, seda paremaid keskkonnaalaseid otsuseid on võimalik teha,» kinnitas keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna juhataja Timo Kark.

Loodusvaatluste nutirakendus

  • Nutirakenduse kasutamiseks peab olema töökorras nutiseade ning piisavalt vanust, et kasutada enda tuvastamiseks Mobiil-ID või Smart-ID.
  • Äppi saab alla laadida nii Google Play kui ka Apple Store'i äpipoest. Telefoni või tahvelarvuti operatsioonisüsteem peab äpi kasutamiseks olema vähemalt Android 8 või iOS 13.
  • Loodusvaatluste nutirakendust arendatakse pidevalt paremaks. Esmajärjekorras tegeletakse äpi kasutajasõbralikumaks muutmisega, et ka vaegnägijad saaksid seda mugavalt kasutada.
  • Äpp on loodud Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) toel ja läks maksma 80 000 eurot. Projekti juhtis Eesti Looduseuurijate Selts (ELUS), arendajaks oli Bitweb OÜ ning partnerid keskkonnaagentuur ning keskkonnaministeeriumi Infotehnoloogiakeskus.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles