Mullu kadus kümne jalgpalliväljaku jagu vihmametsa minutis

Copy
Vihmamets Colombias. Pilt on illustreeriv.
Vihmamets Colombias. Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Läinud aastal hävitati karja- ja põllumaade tarvis tohutu hulk troopilisi vihmametsi, suur osa neist Brasiilias, ütlesid neljapäeval teadlased, hoiatades, et kliimamuutus teeb kaotatud metsade taastamise aina raskemaks.

Troopikas raadati 2021. aastal ühtekokku umbes 11,1 miljoni hektari jagu metsa, millest 3,75 miljonit hektarit olid ürgmetsad, selgus Global Forest Watchi, Maailma Loodusvarade Instituudi (WRI) ja Marylandi Ülikooli iga-aastasest raportist.

«See on kümme jalgpalliväljakut minutis. Ja nii iga aasta,» ütles WRI metsaprogrammi juht Rod Taylor.

Teadlaste arvutuste kohaselt paiskus troopiliste ürgmetsade raadamisest atmosfääri 2,5 gigatonni süsihappegaasi, mis on võrdne India aastase fossiilkütuste emissiooniga.

Üle 40 protsendi ürgmetsa kaost oli Brasiilias, kus raiuti või põletati 1,5 miljonit hektarit.

Teisel kohal oli 500 000 hektariga Kongo Demokraatlik Vabariik. Boliivias hävitati 300 000 hektarit metsa ehk enim alates arvepidamise algusest 2001. aastal.

Ehkki troopilist ürgmetsa hävitati 11 protsenti vähem kui aasta varem, märkisid teadlased, et raadamise määr on endiselt jätkusuutmatult kõrge.

Lisaks märgiti raportis, et põhjapoolkera taigas oli metsakadu viimase kahekümne aasta suurim.

Ainuüksi Venemaal kadus enneolematute põlengute järel rekordilised 6,5 miljonit hektarit metsa.

Teadlased hoiatasid võimaliku tagasisideahela eest, kus põlengud põhjustavad suuremat süsihappegaasi emissiooni, mis omakorda tõstab temperatuuri ja suurendab põlengute ohtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles