NEW SCIENTIST ⟩ Neuroteadlased teavad: sisekujunduse pisiasjad annavad meie vaimsetele võimetele hoo

, New Scientist, kaasautor
Copy
Neuroteadlaste soovitusel võiks parema enesetunde tagamiseks mõne toataime hankida.
Neuroteadlaste soovitusel võiks parema enesetunde tagamiseks mõne toataime hankida. Foto: Pixabay

Kindlasti oled tundnud mõne sõbra juurde külla minnes, et selles ruumis on mõnus olla. Võib-olla on see lihtsalt pingetest vabanemise tunne, nagu oleksid oma mured kuhugi ukse taha jätnud. Samamoodi võib leida mõne ideaalse kontoriruumi, mis paneb sind loomingulistest ideedest kihama. Proovides sellele mõne mõistliku põhjuse leida ja näiteks oma kodu samasuguseks teha selgub, et nii lihtsalt see siiski ei käi.

Vana-Hiina Feng Shui tava kohaselt kehtivad harmoonilise elu reeglid, mis mõjutavad energia liikumist läbi keha, ja paljud kaasaegsed disainigurud võtavadki sellest eeskuju, jagades oma sisekujunduse juhiseid elustiiliajakirjades ja Instagrami kontodel. Nad annavad nõu ruumide kuju, sisustusmaterjalide, seinte värvide ja raamatute paigutuse kohta, mis võib küll muuta igaühe kodu kenamaks, aga kas see tekitab ka selle mõnusa tunde, mis oli sõbra juures?

Kuigi sisekujunduse osas pole selles midagi halba, kui kasutada oma nii-öelda sisetunnet, võiks disainivalikute tegemiseks olla ka mõni parem, teaduslikum viis. Üha suurem hulk neuroteadlasi on hakanud tegema koostööd arhitektide ja sisekujundajatega, et hoolikalt juhitud eksperimentidega, kus kasutatakse erinevaid objektiivseid füsioloogilisi ja psühholoogilisi lahendusi, testida disainielementide mõju ajule ja kehale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles