Euroopa kosmoseagentuur lõpetab koostöö Venemaa ja Roskosmosega

Timo Korv
, ajakirjanik
Copy
Kaputt.
Kaputt. Foto: NASA / Unsplash

Euroopa kosmoseagentuur (ESA) teatas, et koostöö Venemaaga on läbi.

ESA nõukogu kinnitas 13. aprilli istungil tehtud järeldused ning võttis vastu järgmised otsused.

Algatati kõigi Venemaa ja Ukrainaga seonduvate koostööprojektide osas põhjalik analüüs. Eesmärk on kindlaks teha uue geopoliitilise konteksti võimalikud tagajärjed ESA programmidele ja tegevustele ning luua Euroopa jaoks vastupidavam ja tugevam kosmosetaristu.

Lõpetatakse koostöö Venemaaga Luna-25, -26 ja -27 ning ExoMarsi projektides. Venemaa agressioon ning sellest tulenevad sanktsioonid tähendavad tingimuste kardinaalset muutust. Seetõttu on koostöö jätkamine planeeritud missioonidel võimatu.

ESA enda teadus ja tehnoloogia nende missioonide tarbeks on aga jätkuvalt aktuaalsed.

Uus lennuvõimalus avaneb tänu NASA veetavale Kuu kommerts-tarne missioonile PROSPECT (kavandatud Luna-27 jaoks). Ka Luna-25 projekti jaoks, mille eesmärk on testida ESA navigatsioonikaamerat PILOT-D, on teine äriline teenusepakkuja juba leitud.

Olgugi et kõik ExoMars kulgurimissiooni elemendid (kanderakett ja -moodul, laskumismoodul ning kulgur Rosalind Franklin) on läbinud lennueelsed ülevaatused, on koostöö Roscosmosega peatatud ning ExoMars missiooni käesoleva aasta septembris ei käivitata.

Selle asemel on käimas kiiruuring Prantsuse-Itaalia kosmosetööstuse Thales Alenia Space'i juhtimisel, et hinnata võimalusi jätkamiseks.

Euroopa värav kosmosesse

ESA on 1975. aastal loodud valitsustevaheline organisatsioon, mille missioon on kujundada Euroopa kosmosevõimekuse arengut ning tagada, et kosmoseinvesteeringud tooksid kasu Euroopa ja kogu maailma kodanikele.

ESA-l on 22 liikmesriiki: Austria, Belgia, Tšehhi Vabariik, Taani, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Ungari, Iirimaa, Itaalia, Luksemburg, Holland, Norra, Poola, Portugal, Rumeenia, Hispaania, Rootsi, Šveits ja Ühendkuningriik. Sloveenia, Läti ja Leedu on partnerid.

ESA on loonud ametliku koostöö kuue ELi liikmesriigiga. Kanada osaleb mõnes ESA programmis koostöölepingu alusel.

Koordineerides oma liikmete rahalisi ja intellektuaalseid ressursse, saab ESA ellu viia programme ja tegevusi, mis ulatuvad kaugele väljapoole konkreetsete Euroopa riikide ulatust. Eelkõige tehakse koostööd ELiga Galileo ja Copernicuse programmide rakendamisel ning Eumetsatiga meteoroloogiliste missioonide arendamiseks.

Rohkem infot ESA kohta aadressil www.esa.int

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles