Rakenduskõrgkoolid autasustasid õpilaste teadusfestivalil kaht noort leiutajat

teadus.postimees.ee
Copy
Õpilaste teadusfestival  Eesti Rahva Muuseumis 2022.aastal.
Õpilaste teadusfestival Eesti Rahva Muuseumis 2022.aastal. Foto: Andres Teiss

Tänavu anti õpilaste teadusfestivalil esimest korda välja kaks rakenduskõrgkoolide rektorite nõukogu (RKRN) eriauhinda. Need pälvisid Karl-Magnus Pruul ja Reigo Raal.

Esimese koha pälvis Karl-Magnus Pruuli töö «Hoone 3D-mudeli loomine läbi fotogramm-meetria». RKRNi juhi ja Lennuakadeemia rektori Koit Kaskeli sõnul paistis töö välja nutika lähenemisega, kus kasutati laiatarbe droone ja tarkvara. Esiletõstmist väärib tema sõnul just töö rakenduslikkus ning leidlikkus erinevate uuenduslike tehnoloogiate ja tarkvaraliste lahenduste kombineerimisel.

«Droonide eriotstarbeline kasutamine on kogu maailmas populaarsust kogumas ja juba 11. klassis tehtud sellisel tasemel uurimistöö on muljetavaldav,» tunnustas rakenduskõrgkoolide rektorite nõukogu võitjat. Samuti rõhutati, et autor on endale põhjalikult selgeks teinud infotehnoloogilised aspektid, mõistab nende sisu ja suudab neis hästi orienteeruda. «Kindlasti on autoril võimekust edasisteks inseneeriaõpinguteks, et kõrgkoolis algatust ise edasi arendada,» rõhutas Kaskel.

Teise koha pälvis Reigo Raali töö «Pärnu keskväljaku ja Vaasa pargi jalakäijasõbralik lahendus». RKRN leidis, et lahendus loob väga selge seose linnaplaneerimisega kohalikus omavalitsuses, kus on esindatud ka noored ja nende huvid, ning samas ka jalakäijasõbralik lahendus, mis viitab tervislike eluviiside toetusele.

Kõrgema kunstikooli Pallas prorektor Ivi Lillepuu üle andmas auhinda Reigo Raalile.
Kõrgema kunstikooli Pallas prorektor Ivi Lillepuu üle andmas auhinda Reigo Raalile. Foto: Andres Teiss

Eesti Teadusagentuur korraldas 12.–13. aprillil ERMis õpilaste teadusfestivali, kus tunnustati õpilaste teadustööde riikliku konkursi parimaid ja anti üle riiklikud preemiad ning koostööpartnerite eriauhinnad. 

RKRNi 800 euro suuruse preemiafondiga eriauhind pandi sel aastal välja esimest korda. Tänavu jagunes fond esimese ja teise preemia vahel võrdselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles