Värskes üleilmses kliimaraportis kõlab Eesti teadlaste hääl

tehnika.postimees.ee
Copy
Foto: Moshehar / Pixabay

Aprilli alguses ilmunud ÜRO valitsustevahelise kliimamuutuste paneeli IPCC uus kliimaraport tsiteerib Tallinna Tehnikaülikooli teadlaste Erkki Karo ja Rainer Katteli seisukohti.

IPCC 2022. aasta kliimaraporti valmimist, mida peetakse üheks mõjukamaks ja usaldusväärsemaks, on maailmas juba pikalt oodatud, sest eelmine ehk järjekorras viies kliimamuutuste aruanne ilmus 2014. aastal.

Vahepealsetel aastatel on palju muutunud, paraku halvemas suunas, kinnitab uus raport.

Eesti teadlaste panus pakub lahendusi

Raport rõhutab, et kliimamuutustega tegelemisel seisavad meie ees radikaalsed süsteemimuutused, mis vajavad uute teadmiste ja võimekuste arendamist nii akadeemias, ettevõtluses kui ka poliitikakujundamises. Seejuures viitab raport võimalike lahendusteedena Nurkse instituudi teadlaste avaldatud teadustöödele avaliku sektori poliitikakujundamise ja elluviimise võimekuste arendamisest tänapäevaste komplekssete probleemidega tegelemisel (vt peagi sellest ilmuva raamatu kohta siit).

IPCC eelnevad aruanded on kõik andnud selgeid viiteid, milles pole kahtlust – inimtegevusest tingitud kliimamuutused on laialt levinud, kiired ja intensiivistuvad. See ohustab meie ja kõigi teiste liikide heaolu ning on oht kogu planeedi tervisele. Mistahes edasine viivitus kooskõlastatud globaalsete kliimameetmetega jääb kiiresti sulguva akna taha.

Globaalne soojenemine jätkub endiselt kiires tempos

«Maailm on ristteel, käes on aeg tegutseda. Meil on kliimasoojenemise piiramiseks ja elamisväärse tuleviku kindlustamiseks vajalikud tööriistad ja oskusteave olemas,» ütles ÜRO peasekretär António Guterres 2022. aasta raporti ilmumise puhul kõiki maailma riike ja valitsusi tegudele kutsudes.

Aruanne annab ülevaate globaalsete heitkoguste olukorrast, näidates selgelt, et oleme maha libisemas teekonnalt, mille eesmärgiks on piirata globaalset soojenemist 1,5 °C temponi.

Ühtlasi pakub maailma teadlaste osalusel valminud aruanne lahendusi meie aja mõnede kõige kriitilisemate küsimuste lahendamiseks:

  • kuidas saab kasvuhoonegaaside heitkoguseid vähendada?
  • kuidas saab süsinikku siduda?
  • kuidas muuta hooned, transport, linnad, põllumajandus, loomakasvatus ja energeetika keskkonda säästvamaks?

IPCC on alates 1988. aastast ÜRO egiidi all tegutsev valitsustevaheline teaduslik organisatsioon, mis pakub neutraalset teaduslikel andmetel põhinevat ülevaadet kliimamuutustest ning muutuste poliitilisest ja majanduslikust mõjust.

Vaata 2022. aasta värsket IPCC kliimaraportit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles