INTERVJUU ANDI HEKTORIGA ⟩ Maailma vapustab ülekaaluliseks saanud osake

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Fermilabis varasemalt tehtud eksperimentide andmete uuesti läbivaatamisel ilmnes, et W bosoni mass võib olla senisest suurem. See aga muudaks füüsikalist maailmapilti ulatuslikumalt, kui 0,1% võrra suurem mass. Pildil Fermilabi kiirendi Illinois' laboris.
Fermilabis varasemalt tehtud eksperimentide andmete uuesti läbivaatamisel ilmnes, et W bosoni mass võib olla senisest suurem. See aga muudaks füüsikalist maailmapilti ulatuslikumalt, kui 0,1% võrra suurem mass. Pildil Fermilabi kiirendi Illinois' laboris. Foto: Fermilab AP kaudu

Pärast Higgsi bosoni avastamist on füüsikateoreetikud igavledes oma lõualuud paigast haigutanud. Äsja sai see igavlemine läbi.

Pool sajandit maailma seletanud füüsikalisse standardmudelisse on tekkimas esimene tõsine mõra. Teadusega on aga nii, et mõrast kumab valgus võib selgitada maailma veelgi täpsemalt. Võimalik, et siit hakkavad hargnema ka vastused küsimustele: mida kujutab endast tumeenergia ja millest koosneb tumeaine. Sinna võib minna aga aega veel aastaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles