NEW SCIENTIST Uutmoodi krüpteerimine aitab suurandmeid töödelda privaatsust riivamata ja sisu nägemata

, New Scientist, kaasautor
Copy
Suurandmete analüüsi suur probleem on andmeleke. Matemaatikud pakuvad lahenduse, kuidas andmeid analüüsida n-ö salastatud sisuga.
Suurandmete analüüsi suur probleem on andmeleke. Matemaatikud pakuvad lahenduse, kuidas andmeid analüüsida n-ö salastatud sisuga. Foto: Tumisu / Pixabay

Nii nagu iga arst, soovib ka Jacques Fellay pakkuda oma patsientidele parimat võimalikku ravi. Kuid tema valitud instrument pole skalpell ega stetoskoop, vaid midagi palju võimsamat. Igaühes on peidus geneetilised markerid, mis võivad arstidele öelda, kes on vastuvõtlikud sellistele haigustele, nagu AIDS, hepatiit jpm. Kui arst õpiks neid vihjeid lugema, siis saaks juba ette teada, millised patsiendid vajaksid varajast ravi.

See võib olla mõnikord täiesti elupäästev lahendus. Probleem on aga selles, et geneetiliste markerite ja haiguste vaheliste seoste leidmine nõuab tohutult palju andmeid. Vaja on rohkem infot, kui ühelgi haiglal eraldi leidub.

Võib ju arvata, et haiglad saaksid oma andmed koondada ühte kohta, kuid see polegi nii lihtne. Geneetilised andmed sisaldavad igasuguseid tundlikke detaile inimeste kohta, mis võivad tekitada piinlikkust, diskrimineerimist või midagi veel hullemat.

Sedalaadi eetilised probleemid on Šveitsi Lausanne'i ülikooli haiglas töötava Fellay jaoks tõsiseks takistuseks. «Meil on tehnoloogia, meil on ideed,» ütleb ta. «Kuid piisavalt suure andmestiku kokkupanek jääb enamasti piiravate tegurite taha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles