Teadlased pakkusid välja, kuidas iga päev söödava plasti hulka vähendada

tehnika.postimees.ee
Copy
Juba mõned aastad tagasi avastati, et 93% erinevate brändide veepudelitest USA-s sisalavad mikroplasti kaks korda rohkem, kui kraanivees.
Juba mõned aastad tagasi avastati, et 93% erinevate brändide veepudelitest USA-s sisalavad mikroplasti kaks korda rohkem, kui kraanivees. Foto: Justin Sullivan / AFP /Scanpix

Mikroplasti leidub juba kõikjal, ka inimeste veres, ning iga päev sööme  ära üsna korraliku koguse plastitükke seda ise märkamata. Teadlased uurisid välja, kust see plast tuleb ja kuidas saaks selle allaneelatavat kogust järsult vähendada.

Plast jõuab meie organismi põhiliselt kahel viisil - sisse süües või sisse hingates. Seda leidub toidus, vees, õhus, pindadel, mida katsume ja riietes, mida kanname. Pole mingit pääsu plasti eest, mis ümbritseb inimest igal pool. Kuid selle kogust saab siiski vähendada, usuvad teadlased.

Viini Meditsiiniülikooli uurimistöös puudutatakse plasti kahjulikku mõju inimesele ja uuritakse ka võimalusi, kuidas seda vähem organismi satuks.

Näiteks on teada, et keskmine inimene võib nädalas ära süüa viis grammi mikroplasti ehk neelab igal nädalal alla keskmiselt ühe krediitkaardi. Ühe õhtusöögi ajal linnarestoranis võib aga kõhtu sattuda ligi 68 tuhat fiiberkiudu, mis pärit nii riietest, söögist-joogist kui ümbrusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles