Sõda Ukrainas ei jäta meid nälga (2)

Margus Ameerikas
, Baltic Agro arendusdirektor
Copy
Maailm toodab nisu ligikaudu 780 miljonit tonni aastas.
Maailm toodab nisu ligikaudu 780 miljonit tonni aastas. Foto: Vincent Mundy

Toidu tootmine on ajapikku muutunud järjest tõhusamaks ja tööstuslikumaks. Kui veel 80 aastat tagasi toitis üks põllumees ära alla 20 inimese, siis praegu juba üle 165. Väikestel perefarmidel põhinev tootmine ja elustiil on muutunud tõhusaks tööstusharuks, kus suhteliselt vähese tööjõuga saab kõige elementaarsema kõhutäie kätte päris odavalt, väikese vaeva ja energiakuluga.

Seda näitab ka pikaajaline võrreldav hind, mis on järjest langenud ja kõigub vähem. Selgelt eristuvad eelmise sajandi hinnagraafikutes teatud perioodid – Esimene ja Teine maailmasõda, vähem energiakriisid ja kohalikud sõjad. Siis toimusid järsud hinnahüpped, mis rahu saabumisel stabiliseerusid endisele tasemele.

Kui ennustada mineviku järgi tulevikku, võib arvata, et hinnagraafik saab olema midagi taolist nagu oli 1970ndate energiakriisi ajal – järsk hinnatõus, mis stabiliseerub mõne aasta jooksul endisele tasemele. Sellest meile kaks olulisemat järeldust: tarbija võib kriisi järel loota endiseid madalaid hindu teraviljatoodetele ning põllumees ei saa rajada pikaajalisi äriplaane superkõrgetele saagihindadele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles