NEW SCIENTIST Inimkeele areng: see on kõik lihtsalt mäng

, New Scientisti kaasautorid
Copy
Väike detail seinamaali reproduktsioonist Teotihuacanis. Maalil on ka näide n-ö kõnerullist, mis sümboliseerib inimkeelt. Seinamaal on pärit umbes 2. sajandist.
Väike detail seinamaali reproduktsioonist Teotihuacanis. Maalil on ka näide n-ö kõnerullist, mis sümboliseerib inimkeelt. Seinamaal on pärit umbes 2. sajandist. Foto: Daniel Lobo / Wikimedia Commons

Inimkeel peidab eneses siiani palju mõistatusi – näiteks, kust grammatika pärineb ja kuidas lapsed vaevata rääkima õpivad. Nüüd väidavad teadlased, et keelele võiks mõelda kui šaraadimängule (silpmõistatusele, kus sõna või lause arvatakse ära selle tähenduslike üksikosade mõistatamise kaudu – toim).

James Cooki (1728–1779) portree, mille on maalinud William Hodges, kes saatis Cooki tema teisel reisil (1772–1775).
James Cooki (1728–1779) portree, mille on maalinud William Hodges, kes saatis Cooki tema teisel reisil (1772–1775). Foto: Wikimedia Commons

16. jaanuari 1769. aasta varasel pärastlõunal jäi HMS Endeavour (Briti kuningliku mereväe uurimislaev, millega James Cook oma esimesel avastusreisil aastatel 1768–1771 Austraaliasse ja Uus-Meremaale seilas – toim) Tulemaa (Tierra del Fuego) lähistel ankrusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles