AK Salasilm näeb, salakõrv kuuleb, salamajakas juhatab (2)

Urmas Tartes
, loodusteadlane
Copy
1970ndatel USAs Luure Keskagentruuris (CIA) loodud kiilisuurune (mõõdud 6 × 9 × 1,5 cm) lennuaparaat on esimene omataoline spionaažiseade, mis suutis lennata 60 sekundi jooksul 200 meetri kaugusele ja mille stardimass oli üks gramm. Kuna tuulega oli seda keeruline juhtida, siis tegelikku kasutust seade ei leidnud.
 
1970ndatel USAs Luure Keskagentruuris (CIA) loodud kiilisuurune (mõõdud 6 × 9 × 1,5 cm) lennuaparaat on esimene omataoline spionaažiseade, mis suutis lennata 60 sekundi jooksul 200 meetri kaugusele ja mille stardimass oli üks gramm. Kuna tuulega oli seda keeruline juhtida, siis tegelikku kasutust seade ei leidnud.  Foto: CIA/Wikimedia Commons

Jõustruktuurid kogu maailmas unistavad täiuslikust luurajast, keda keegi tähele ei paneks, kuid kes ise pääseks igale poole. Kes oskaks minna läbi lukuaukude, pugeda läbi pragude, jalutada laes ja vajadusel püsida päevi kannatlikult paigal. Keda võiks meelehärmi tundmata ohverdada ja vajadusel kasutada sihtmärgi tähistamiseks.

Kunagi oli aeg, kui sõnaga «lutikas» käis kaasas sümboolne, jälitusseadmele viitav tähendus. Tänapäeva luurajad on putukateadlaste ja biofüüsikute abiga jõudmas sinnamaale, kus putukate kasutamine luuretegevuses polegi enam allegooria, vaid väga lähedal tegelikkusele. Putukad on suurepäraseks inspiratsiooniks paljudele mikrodroonidele, mida lisaks luuramisele läheks vaja ka tsiviilkasutuses.

Lendav putukrobot

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles