Teadlased said valmis lihtsalt kasutatava tulevikku ennustava masina (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Tuleviku ennustamisega on varemgi tegeletud käepäraste vahenditega, kuid uus meetod muudab selle palju lihtsamaks.
Tuleviku ennustamisega on varemgi tegeletud käepäraste vahenditega, kuid uus meetod muudab selle palju lihtsamaks. Foto: Genty / Pixabay

Seda, mis juhtub tulevikus, on juba ammu ennustada tahetud ja ilmaennustajad peavad sellega tegelema pidevalt. Massachusettsi tehnoloogiainstituudis (MIT) lõid aga teadlased lihtsa lahenduse, mis aitab paljudes erinevates valdkondades teada saada, mis ees ootab.

Ennustada saab nii ilma, aktsiahindu, patsiendi riski haigestuda tulevikus haigustesse jne. Vastavalt mineviku info põhjalikkusele on tuleviku ennustamine seda täpsem, mida rohkem on ajalisi andmeid.

Tegemist on siiski juba vanade tehnoloogiatega, mis on uues lahenduses taaskasutades kokku pandud kasutajate jaoks mugavamaks ja sõbralikuks süsteemiks. Aegridade andmete põhjal prognooside tegemine nõuab tavaliselt mitut keerukat andmetöötluse etappi ja masinõppe kasutamist, millel on üsna järsk õppimiskõver. Mitteekspertidele käis tavaliselt selline seadistamine üle jõu ja ka eksperdid pidid keerulisemate juhtumitega alla vanduma.

Uute võimsate ennustamise tööriistade kasutajasõbralikumaks tegemisel töötasid MITi teadlased välja süsteemi, mis integreerib prognoosimise funktsioonid aegridade andmebaaside peale. Lihtsa kasutajaliidesega, mida kutsutakse tspDBks, tehakse kogu keeruline modelleerimine enne ära, nii et kasutaja saab oma andmete põhjal ennustuse luua vaid mõne sekundiga.

Uus süsteem on täpsem ja tõhusam kui nüüdisaegsed süvaõppe meetodid nii tuleviku ennustamisel kui ka andmelünkade täitmisel.

Lahendust saab kasutada ka börsihindade ennustamisel

MITi teadlased tahavad teha «ennustamise masina» algoritmi kõigile kättesaadavaks. Kui kasutaja installib vastava tspDB rakenduse oma olemasoleva andmebaasiga, saab ta käivitada ennustamise päringu vaid mõne klahvivajutusega.

Tulemusega koos antakse veel usaldusvahemikud, millega saavad kasutajad ennustuste usaldusväärsust hinnata.

MITi teadlased tõid lahenduse rakendamise näiteks sellise süsteemi, mis lubaks mitteeksperdil ennustada tulevasi aktsiahindu suure täpsusega vaid mõne minutiga, isegi kui tema aegridade andmestik on lünklik.

Vt lähemalt tuleviku ennustamise tööriista kohta siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles