NEW SCIENTIST ⟩ Ekspert hoiatab: sõltumatu energiavarustus on riskantne (1)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Ukraina toetajad USA pealinnas Washingtonis Valge Maja ees.
 
Ukraina toetajad USA pealinnas Washingtonis Valge Maja ees.  Foto: Michael Brochstein/Scanpix

Veidi enama kui kuu aja jooksul on Venemaa sissetungi tõttu pidanud Ukrainast lahkuma miljonid inimesed ja surma saanud tuhanded. Ka energeetikas on sõda vallandanud ajaloolised nihked. Paljud riigid on pikalt sõltunud ühe maailma suurema fossiilkütuste eksportija Venemaa naftast ja gaasist. Nüüd, kui see eksport on ka poliitiliselt mürgiseks muutunud, otsitakse oma energiavajaduse rahuldamiseks teisi viise.

Euroopa Liit on võtnud kohustuse aasta lõpuks Venemaa gaasi importi kahe kolmandiku võrra vähendada. Euroopa Komisjoni esimene asepresident Frans Timmermans on öelnud, et see oleks küll raske, aga siiski võimalik.

Juba aastakümneid on püütud maailma energiasüsteemides pikkamööda süsinikuvabadele kütustele üle minna. Kuid sõda Ukrainas on kõike muutnud ja pakilisimaks põhiküsimuseks on saanud energiajulgeolek. Oluline on teada, kuidas see keskkonnale mõjub. Tähendab see uut võidujooksu taastuvate energiaallikate poole või hoopis indu ära kasutada kodumaiseid fossiilkütuseid ning leida uusi nafta- ja gaasitarnijaid?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles