Rahvusraamatukogu «tudengi abipakett» avab sadade andmebaaside uksed

teadus.postimees.ee
Copy
Pilt illustreerib RaRa tudengiabi paketti.
Pilt illustreerib RaRa tudengiabi paketti. Foto: Eesti Rahvusraamatukogu

Eesti rahvusraamatukogu (RaRa) pani taas käima tudengite abipaketi, kuhu kuuluvad tasuta ligipääs maailma suurimatesse teadusandmebaasidesse läbi rahvusraamatukogu otsinguportaali, personaalne infonõustamine ning infootsingu nipid.

Kuna rahvusraamatukogu andmebaaside kasutamise statistika näitab, et suur osa ülikooli lõpetajatest ei tea, mismoodi on võimalik vähese vaevaga teadusallikate leidmine enda jaoks kiiremaks ja lihtsamaks saada, oli «tudengi abipaketi» käikulaskmine hädavajalik otsus.

«Rahvusraamatukogu otsinguportaal sisaldab enam kui 400 andmebaasi. Portaal töötab nagu teadusinfo Google, kuid kuna kirjete maht on väga suur ning pidevalt kasvamas, siis võib orienteerumine miljardites kirjetes olla alguses aeganõudev,» kõneles rahvusraamatukogu infonõustamise teenuse juht Ingrid Polis.

«Meie infonõustajad tunnevad andmekogude spetsiifikat ja oskavad otsija aega kokku hoida.»

Polis selgitas, et rahvusraamatukogu infonõustamine on personaalne abi nii tudengitele kui kõigile inimestele, kes vajavad paremaid teadmisi erialase info leidmiseks, soovivad õppida kasutama erinevaid andmebaase või tahaksid rohkem teada raamatukogu teenustest.

Infonõustamise eest tasu ei küsita ja kohtumine infonõustajaga võtab aega ühe tunni. Infonõustamisele saamiseks tuleb täita registreerimisvorm. Infonõustamisele saab tulla nii raamatukogusse kohapeale kui kasutada videovestlust.

Mida leiab otsinguportaalist?

Otsinguportaal otsib teadusandmebaasidest, digiarhiividest, mis koondavad infot, alates õigusmaterjalidest ja eelretsentseeritud artiklitest kuni muusikakogude või videokataloogideni välja. Otsinguportaali saad sisse logida ID-kaardi või mobiil-IDga. 2021. aastal kasutati enim värskeid ajalehti ja ajakirju sisaldavat Pressreaderit, õigusinfobaasi HeinOnline'i ja universaalse sisuga EBSCOt.

Abipaketist saab põhjalikuma ülevaate rahvusraamatukogu veebist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles