NEW SCIENTIST Kas karvast mammutit, Tasmaania tiigrit ja teisi väljasurnud liike on võimalik päriselt ellu äratada?

, New Scientisti kaasautor
Copy
Koopia Michael Adamsi mammuti joonistusest. Originaal on kadunud, kuid 1800ndate varasest algusest pärit koopia (koos Johann Friedrich Blumenbachi käekirjaga) on säilinud.
Koopia Michael Adamsi mammuti joonistusest. Originaal on kadunud, kuid 1800ndate varasest algusest pärit koopia (koos Johann Friedrich Blumenbachi käekirjaga) on säilinud. Foto: Roman Boltunov / Wikimedia Commons

Väljasurnud loomi nende algsel kujul ellu äratada on võimatu, selgus Jõulusaare väljasurnud roti uuringust. Kuigi teadlased taastasid säilinud isenditest väga kvaliteetse genoomi, ei suutnud nad paljusid võtmegeene siiski taasluua. See aga tähendab, et iga n-ö elluäratatud loom erineks mõnel olulisel viisil algsest.

«Võib-olla on puudu just see, mis on väljasurnud liigi jaoks kõige olulisem,» ütleb Thomas Gilbert Taani Kopenhaageni ülikoolist. «Kui püüda luua mammutit, mis oleks täpselt samasugune, nagu väljasurnud mammut oli, siis tegelikult pole see võimalik.»

Mõned uurimisrühmad püüavad väljasurnud loomi ellu äratada, proovides selleks järjestada nende DNA-d säilinud materjalide alusel ning seejärel redigeerida lähedase sugulase genoomi, et muuta see väljasurnud liigi omaga sarnaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles