Uuring: pliisaastus tapab Euroopa röövlinde (1)

Copy
Röövlindude arvukus Euroopas on tunduvalt vähenenud. Pildil on puna-harksaba.
Röövlindude arvukus Euroopas on tunduvalt vähenenud. Pildil on puna-harksaba. Foto: Norman Norris / RSPB / SWNS

Kolmapäeval avaldatud teadusuuringust selgub, et Euroopa röövlindude populatsioon on hinnanguliselt 55 000 linnu võrra väiksem kui peaks. Olukord on tingitud toidu saastumisest pliiga, mis on pärit jahirelvade laskemoonast.

Cambridge’i ülikooli teadlased kogusid uuringu jaoks andmeid tuhandete surnud röövlindude maksadest. Hiljem arvutati nende andmete põhjal pliisaastuse mõju populatsioonisuurusele.

Uuringus leiti, et Euroopast on kadunud umbes 55 000 täiskasvanud röövlindu. Merikotkaste ja kaljukotkaste populatsioon oli vastavalt 14 ja 13 protsenti madalam kui muidu.

Teadlased võtsid alates 1970. aastatest kogutud andmed tuhandete surnud röövlindude maksadest 13 riigist ja jälgisid seost keskmise jahimeeste arvuga ruutkilomeetri kohta igas riigis. Nad leidsid, et mida tihedamalt leidub jahimehi, seda rohkem on mürgitatud röövlinde.

Veebruaris ajakirjas Science avaldatud samalaadses uuringus valgepea-merikotkaste ja kaljukotkaste kohta USAs leiti sarnaseid tulemusi.

«Asjaolu, et laskemoonas kasutatakse jätkuvalt pliid, tähendab, et kui midagi ei muutu, ei saa jahti kui vaba aja veetmise viisi kuidagi jätkusuutlikuks pidada,» ütles uuringu juhtivautor Rhys Green, Cambridge’i ülikooli looduskaitseteadlane ja Kuningliku linnukaitse seltsi liige.

Liigid nagu kotkad, kelle eluiga on pikk ja kes aasta jooksul vähe järglasi üles kasvatavad, on olukorrast kõige rohkem mõjutatud.

Samuti tõdevad teadlased, et senised jõupingutused julgustada jahimehi pliihaavlitest loobuma, ei ole mingilgi viisil vilja kandnud. «Kui niivõrd suuremahuline röövlindude populatsiooni vähenemine oleks toimunud elupaikade hävimise või tahtliku mürgitamise tulemusena, peetaks seda tugeva sekkumise, sh seadusandliku sekkumise vääriliseks.»

Kampaaniates õhutatakse jahimehi pliid sisaldava laskemoonale alternatiive leidma. Varasemates Cambridge’i töörühma uurimustes on leitud, et üle 99 protsendi Suurbritannias tapetud faasanitest on surma saanud pliihaavli läbi, kuigi jahimeeste ühendused palusid 2020. aastal oma liikmetel sellist laskemoona mitte kasutada.

Kaks Euroopa riiki – Taani ja Holland – on pliihaavlite kasutamise keelanud ning Euroopa Liit ja Suurbritannia kaaluvad igasuguse pliid sisaldava laskemoona keelustamist.

«Ka üksikute röövlindude välditav surm ja kannatused peaks olema piisav argument nõudmaks mittetoksiliste alternatiivide kasutamist,» ütles uuringu kaasautor Debbie Pain. «Populatsiooni tasandi mõjusid arvestades on see probleem veel mitmekordselt oluline ja vajab kiireloomulisi lahendusi.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles