Teadusasutuste koostöökogu seisab teadlaskonna säilimise eest

BNS
Copy
Tervise Arengu Instituudi logo.
Tervise Arengu Instituudi logo. Foto: www.tai.ee

Teisipäeval saatis riiklikult evalveeritud teadusasutuste koostöökogu presidendile, riigikogu esimehele, peaministrile, haridus- ja teadusministrile, sotsiaalkaitseministrile, tervise- ja tööministrile, Teaduste Akadeemia presidendile, riigikogu fraktsioonidele ning riigikogu sotsiaalkomisjonile ühispöördumise, kus väljendati muret riigireformi käigus teadlaskonna kadumise ja nende töö väärtustamise üle ning seisti Tervise Arengu Instituudi (TAI) kui tervise valdkonna sõltumatu kompetentsikeskuse säilimise eest

Ühispöördumise ajendiks oli sotsiaalministeeriumi poolt välja käidud nägemus lõpetada teiste haldusalas toimuvate muudatuste seas Tervise Arengu Instituudi eksisteerimine ning jagada laiali tema ülesanded.

Sotsiaalministeeriumi haldusala asutuste funktsioonide põhjaliku analüüsi ja kaalumise asemel on mindud plaanides terviku lammutamise teed lootuses, et laiali jagatud osade summa on endiselt sama, mis varem.

«Riigireformi eesmärk peab olema olemasoleva olukorra ja pakutavate teenuste kvaliteedi parandamine. Me ei tohi leppida mõtteviisiga, kus näilise kokkuhoiu eesmärgil suunatakse pilgud esmajoones teaduspõhise asutuse kiire lammutamise poole, jättes kogu valdkonna kitsaskohtade analüüs tegemata. Tark oleks muudatustele kuluv energia suunata olemasoleva kompetentsikeskuse tugevamaks tegemisse,» resümeeris pöördumises kirjapandut TAI direktor Annika Veimer.

«TAI kui positiivselt evalveeritud teadusasutuse võimaliku tükeldamise korral tuleb arvestada ka teaduse komponendiga. Kuna TAI pakutavad muud avalikud hüved ühest küljest põhinevad teadusel ja teisest küljest loovad teadustööks vajaliku baasi, ei ole otstarbekas neid teadusest lahutada ka organisatsiooniliselt,» kommenteeris üks pöördumisele allakirjutanutest, Eesti Keele Instituudi direktor Arvi Tavast.

«Meie visioon on muuta hea veel paremaks ning seepärast teeme ettepaneku liita TAI arendus- ja teadustööga need tegevused, mis teistesse asutustesse ei sobitu ja tunduvad meie tiiva all loogilisematena või mis ei ole seni piisavat tähelepanu saanud,» pakub Veimer välja omapoolse lahenduse. «Viimastel aastatel on uute arendustööde TAI-sse suunamine just kasvanud põhjendusega, et TAI-s on olemas ülesannete lahendamiseks vajalik kompetents ja arengupotentsiaal. Hiljuti on lisandunud TAI-le juhtiv roll personaalmeditsiini ja digilugu.ee arendamises, vähitõrje tegevuskava ellu viimises ning perearstiabi kvaliteedi hindamisuuringute tegemises,» loetles Veimer konkreetseid tegevusi.

Kuna TAI kaotamise plaanidele ei ole eelnenud analüüsi, siis ollakse hämmingus, et plaanide aruteludesse ei ole kaastaud teisi osapooli, eksperte ega spetsialiste, mis sellist otsust kinnitaksid.

Ühispöördumises viidati presidendi aastapäevakõnes kõlanud mõttele, et inimesed ei ole riigi kliendid, vaid riigi kopsud, vereringe, aju, süda ja südametunnistus. Seepärast nähakse ka tõsist ohtu, et reformiplaanide teostudes võidakse kaotada osa teadlaskonnast ja arendusmeeskondadest, kuna ei ole suudetud tagada neile töörahu ega kindlustunnet.

Teadusasutuste koostöökogu esitas oma ühispöördumises tungiva palve kompetentsikeskuse killustamine peatada ning säilitada Tervise Arengu Instituut sõltumatu teadus- ja arendusasutusena.

TAI asutamisel oli eesmärk koondada ühe katuse alla teadus- ja arendustöö kompetentsid, mis on vajalikud keeruliste rahvatervishoiu probleemide lahendamiseks ning rahvusvahelise koostöö säilitamiseks.

Pöördumisele on alla kirjutanud Keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi, Tervise Arengu Instituudi, Eesti Keele Instituudi, Eesti Teaduste Akadeemia Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuse ning Eesti Taimekasvatuse Instituudi juhid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles