NEW SCIENTIST Darwini seksismi aeg on möödas, evolutsioonibioloogia vajab feminismi (2)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Emane ja isane lõvi.
Emane ja isane lõvi. Foto: Frans Lanting

Zooloog, filmitegija ja (aja)kirjanik Lucy Cooke kirjutab värskes New Scientisti numbris, et feministlikku vaatenurka teaduses on hädasti vaja sajandeid kestnud androtsentrismi tasakaalustamiseks.

Kord varastasin ühelt lõvilt tema tüdruksõbra. Olin siis Keenias Masai Maras ja püüdsin heliesituse abil lõvide suhtlusviise dešifreerida.

Muuhulgas mängisin salvestust lõvi möirgamisest teise lõvi territooriumil ja jäin vastust ootama. Kolm lõvi – üks emane ja kaks isast – tormasid uudishimulikult meie Land Roveri juurde. Isastel hakkas igav kohe, kui nad said aru, et kedagi konkurenti meenutavat nad meie juurest ei leia. Küll aga jäi emane lõvi meiega kaheks tunniks, jalad laiali. Tal oli indlusperiood ja lisaks oma kaaslastega paaritumisele tahtis ta ka meiega paarituda. Mitte, et see oleks emalõvi jaoks midagi ennekuulmatut: viljakad emased paarituvad mitme isasega mõne päeva jooksul ligikaudu sada korda.

Olin šokeeritud, aga ka veidi põnevil, et mul oli avanenud võimalus tema liiderlikku loomust vaikselt avastada. Ülikoolis õpetati mulle, et isasloomad oma lõputu spermavarustusega on loomult truudusetud, samal ajal kui emased, kellel on piiratud arv munarakke, peavad olema valivamad ja vooruslikumad. Kas emalõvi ei saanudki sellest «universaalsest tõest» aru?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles