Teaduste akadeemia: nappis oskuseid prognoosida sõjani viinud otsuseid (2)

teadus.postimees.ee
Copy
Ukraina lipp. Pilt on illustratiivne.
Ukraina lipp. Pilt on illustratiivne. Foto: Wikimedia Commons

Eesti teaduste akadeemia kirjutas enda pöördumises Euroopa teaduste akadeemiate poole, et Ukraina sõjani viinud otsustusahelate tuvastamine ja analüüsimine jäi puudulikuks.

«Vajame palju rohkem teadmisi, et tuvastada, jälgida ja prognoosida protsesse ja otsustusahelaid erinevates kultuurides. Peame õppima, kuidas ennetavalt reageerida, et selliseid kohutavaid juhtumeid juba eos vältida,» kirjutab akadeemia president professor Tarmo Soomere kirjas, mille said riikide peateadurid, Euroopa teaduste akadeemiad ning nende ühendusd ALLEA ja EASAC.

«Akadeemiad ei saa võidelda tulejoonel, kuid nad peavad andma oma riikidele ja valitsustele parimat nõu. Selle missiooni nimel kutsub pöördumine Euroopa akadeemiaid üles oma valitsusi nõustades rõhutama vajadust ühendada riikide jõud. Koos tegutsedes saame aidata Ukrainat võitluses omaenda ja ka meie tuleviku eest, kasutades kõiki võimalusi agressori nõrgendamiseks ning arendades kiiresti selliste protsesside mõistmist, mis võivad viia seda tüüpi eskalatsioonideni,» seisab Soomere allkirjastatud avalduses.

Soomere nendib ühtlasi, et Ukraina sõda on õudusunenägu Euroopa südames ning rahvusvahelise õiguse ja rahvusvaheliste reeglite alustalade räige rikkumine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles