Teaduste akadeemia: sõda Ukrainas on õudusunenägu Euroopa südames, kuritegu ilma igasuguse ratsionaalse põhjenduseta

teadus.postimees.ee
Copy
Ukraina lipp. Pilt on illustratiivne.
Ukraina lipp. Pilt on illustratiivne. Foto: Wikimedia Commons

Eesti teaduste akadeemia kirjutab oma Facebooki-lehel, et akadeemia jälgib koos paljude teistega tähelepanelikult arenguid, püüdes aidata Ukraina kolleege ja olles solidaarsed sadade Venemaa teadlastega, kes protestivad sõjategevuse vastu Ukrainas. Avalikule kirjale allakirjutanute seas on mitmed Venemaa teaduste akadeemia liikmed.

Vajame palju rohkem teadmisi, et tuvastada, jälgida ja prognoosida protsesse ja otsustusahelaid erinevates kultuurides. Peame õppima, kuidas ennetavalt reageerida, et selliseid kohutavaid juhtumeid juba eos vältida.

Akadeemiad ei saa võidelda tulejoonel, kuid nad peavad andma oma riikidele ja valitsustele parimat nõu. Eesti teaduste akadeemia rahvusvahelise teadusnõukoja ISC Euroopa rühma eesistujana ja Euroopa riikide peateadurite foorumi liidrina valmistab ette pöördumist Euroopa akadeemiate ühendustele.

Ajalugu ütleb meile, et üksi oleme selliste rünnakute vastu nõrgad, kuid koos oleme võitmatud. Kutsume Euroopa riike ühendama jõud, et aidata Ukrainat võitluses omaenda ja ka meie tuleviku eest, kasutama kõiki võimalusi agressori nõrgendamiseks ning arendama kiiresti selliste protsesside mõistmist, mis võivad viia seda tüüpi eskalatsioonideni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles