NEW SCIENTIST ⟩ Plaan kliima soojenemise vastu: korjame süsihappegaasi õhust kokku! (5)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Tossav söekorsten Dattelnis Saksamaal. Selline vaatepilt jääb õnneks üsna harvemaks, sest Saksamaa on selja keeranud nii söe- kui ka tuumaenergeetikale ning kavatseb need asendada taastuvate energiaallikatega.  FOTO: Friedemann Vogel / EPA / Scanpix
Tossav söekorsten Dattelnis Saksamaal. Selline vaatepilt jääb õnneks üsna harvemaks, sest Saksamaa on selja keeranud nii söe- kui ka tuumaenergeetikale ning kavatseb need asendada taastuvate energiaallikatega. FOTO: Friedemann Vogel / EPA / Scanpix Foto: FRIEDEMANN VOGEL

Šotimaal Edinburghi lähedal metaaniheiteid koguv veisefarm või La Manche’i merevee happesust muutev seltskond võivad tunduda kõige ebatõenäolisemad lahendused järjest karmimaks muutuvate kliimamuutuste ärahoidmiseks.

Kuid need on vaid kaks kahekümne neljast projektist, mis osalevad Ühendkuningriigis 100 miljoni naelase toetusfondiga konkursil, mille käigus otsitakse uuenduslikke viise kasvuhoonegaaside eraldamiseks õhust.

Sellised tehnoloogiad on juba olemas, aga suuresti vaid simulatsioonides. Kuid 2022. aastal näivad esimesed katseprojektid käiku minevat. «Need projektid täidavad tõeliselt vajaliku niši, liikudes nüüd arvutimudelitest põldudele ja tehastesse, kus näeme, kuidas lahendused päriselus tööle hakkavad,» ütleb Steve Smith Oxfordi ülikoolist.

Ühendkuningriik on süsinikdioksiidi eemaldamise tehnoloogiate arendamises jõudnud rahvusvahelises võidujooksus küll esimeste sekka, kuid pingutavad teisedki. USA näiteks suunab süsinikdioksiidi kogumiseks mõeldud seadmete arendamisse ja uurimisse 447 miljonit dollarit.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles