Berliini restorani menüüs ei kajastu Aafrika näljahäda ja põllumajanduse mured

Ebe Pilt
, ajakirjanik
Copy
Põllumajandusmessil Alžeerias.
Põllumajandusmessil Alžeerias. Foto: Tiareti ülikool / CUPAGIS

Istume kolleegidega Berliini kesklinnas kreeka restoranis. Tellime meze – isuäratava ja küllusliku lihavaagna koos suure hulga salati, oliivide, krõbedaks paneeritud tsukiini, täidetud viinamarjalehtede, ahjusooja ürdivõise leiva ning muuga. Mõtted ekslevad Alžeerias.

Just Alžeeria põllumajandus ongi meie kohtumise peapõhjus Berliinis. Kohe tekib ka lõhe reaalsustajus. Sest oma rikkaliku õhtusöögi juurde tulime arutelult kolleegidega selle üle, kuidas Põhja-Aafrika riikides (sh Alžeerias) võideldakse vaesuse ja nälja vastu – uhkemalt öeldes: nähakse vaeva nn säästva arengu eesmärkide täitmiseks. Need sedastavad, et 2030. aastaks tuleb Põhja-Aafrika riikides näljast jagu saada. Sellest ei piisa, et meil siin on hea. Ka seal ei peaks keegi enam tühja kõhtu kannatama (FAO 2019: 12).

Tagasi üles