NEW SCIENTIST ⟩ Geoloog: mind ja mu kolleege on korduvalt relvadega ähvardatud

, New Scientist, kaasautor
Copy
Geoloogide teadmisi läheb vaja nii fossiilkütusteäris kui taastuvenergia juures.
Geoloogide teadmisi läheb vaja nii fossiilkütusteäris kui taastuvenergia juures. Foto: Eli Hartman

Christopher Jacksoni töö on teda viinud imelistesse paikadesse hingematvatest Atlase mägedest Marokos kuni suurte kõrbeteni USAs. Imelistesse ja vahel ka riskantsetesse: teda on ähvardatud relvaga ja oma töökohustuste täitmise ajal vangi viidud. Miks ta seda siis teeb? Lihtsalt mõne vana kivi(mi) pärast.

Geoloogidel on ilmselt pikk nimekiri seikluslugudest ja passides kadestamisväärne komplekt templeid, kuid Jackson ütleb, et paljude inimeste silmis ei ole nende maine kuigi hea. Nad kasutavad ju sageli oma teadmisi Maa kivimitest ja tektoonilistest protsessidest rikkalike mineraali- ja fossiilkütuste varude kindlakstegemiseks, et need siis maa peale tuua ning see kõik on keskkonnale suureks koormuseks.

Jackson tahab selle narratiivi ümber pöörata. Manchesteri ülikooli jätkusuutlike geoteaduste õppetooli juhatajana ütleb ta, et geoloogid mängivad kliimamuutusega võitlemisel olulist rolli. See tähendab, et nad aitavad luua tehnoloogiaid, mis võimaldavad meil säästlikumalt elada ning aitavad meie planeedi kliimaajaloo kohta teavitustööd teha.

Maa kivimid moodustusid erinevatel ajahetkedel ning nende keemiline koostis ja struktuur peegeldavad tol ajal valitsenud tingimusi. Neid geoloogilisi andmeid võib kasutada mõistmaks, kuidas meie planeedi kliima on eoonide (umbes 2 miljardi aasta pikkune ajavahemik -toim.) jooksul soojenenud ja jahtunud. Jackson rääkis New Scientistiga oma kangelaslikest rännakutest ja sellest, kuidas geoloogia võib meil aidata oma keskkonnamõju vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles