Briti tehispäikese sõõrikukujuline reaktor andis välja rekordilise energiahulga

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Joint European Torus´e Tokamak-tüüpi plasmareaktoris Oxfordi lähedal saavutati tuumasünteesis läbimurre, mida on oodatud juba 24 aastat.
Joint European Torus´e Tokamak-tüüpi plasmareaktoris Oxfordi lähedal saavutati tuumasünteesis läbimurre, mida on oodatud juba 24 aastat. Foto: Christopher Roux / EUROfusion (CC BY 4.0)

Kolmapäeval lahvatas Suurbritannias «tehispäike» eriti ereda leegiga ehk sõõrikukujuline termotuumareaktor tootis energiahulga, mis ületas varasemat, 1997. aastast pärit rekordit kahekordselt. See annab lootust, et odav pea piiramatu energia on meile kättesaadavam, kui kunagi varem.

Termotuumaenergia tootmine tuumasünteesi abiga samal põhimõttel, nagu Päikesel on juba üsna vana idee, kuid on seni toppama jäänud tehnoloogia keerukuse ja suurte väljakutsete taga reaktsiooni kontrolli all hoidmisel. Suurbritannias saavutati nüüd oluline läbimurre ja püstitati uus maailmarekord - ühe impulsiga 59 megadžauli. Seda on kaks korda enam, kui senine juba väga kaua kestnud tippsaavutus.

Katse tehti Oxfordi lähedal asuvas Joint European Toruse (JET) plasmareaktoris, kasutades deuteeriumi-triitiumi kütusesegu. Kui tuumasünteesi ehk sama protsessi, mis toidab Päikest ja teisi tähti, suudetaks juhtida, siis pakuks see peaaegu piiramatut «puhta» energia allikat. Seni pole aga ükski selline eksperiment tekitanud rohkem energiat, kui reaktsiooni tekitamiseks kulub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles