Magades Marsile: Euroopa kosmoseagentuur hakkab inimesi mäkradeks ja karudeks tinistama

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Euroopa Kosmoseagentuuri astronaut Paolo Nespoli harjutab magamist kosmosemooduli magamiskotis. Tulevikus on magamiskapslid mõeldud aga mitte öö, vaid näiteks aasta möödasaatmiseks.
Euroopa Kosmoseagentuuri astronaut Paolo Nespoli harjutab magamist kosmosemooduli magamiskotis. Tulevikus on magamiskapslid mõeldud aga mitte öö, vaid näiteks aasta möödasaatmiseks. Foto: NASA

Marsile lendamine kestab mitu aastat ja selleks, et meeskond selle teekonna üle elaks, on vaja kaasa vedada 30 kilogrammi toitu inimese kohta päevas. Kui aga reisijad oleks talveunes nagu karud, saaks varustuse hulka tohult vähendada. Euroopa Kosmoseagentuur ESA uuribki, kas oleks võimalik inimesi samamoodi nagu talveunes loomi mitmeks kuuks hiberneerida.

Kui tavaline inimene lamab ühes asendis nädalaid või kuid, siis tema lihased taandarenevad, skelett muutub nõrgaks ja terviseriskid kuhjuvad. Kaaluta olek võib neid riske veelgi suurendada. Samas oleks talveuni inimese pikkade kosmoselendude tuleviku suhtes määrava tähtsusega tehnoloogia, sest planeetidevahelised reisid kestavad väga kaua, on stressirikkad ja nõuavad tohututes kogustes varustuse kaasavedamist. Magav meeskonnaliige aga vajaks toitu minimaalselt ning ka ruumi võtaks hiberneerimiskapslid tunduvalt vähem, kui ärkvel olevate astronautide meeskonnaruumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles