Loe kui soolane on Elon Muski taevase võrgu kuutasu

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
StarLinki satelliit.
StarLinki satelliit. Foto: tootja

Miljardärist tehnoloogiaettevõtja Elon Muski arendatav kosmoseinternet Starlink lisas vunki juurde. Alates veebruarist saab tellida ilmakindlaid antenne paremaks püsiühenduseks ja andmeside kiirus kasvas kordades, ulatudes nüüd kuni 500 megabitini sekundis. Eestisse veel ühendust tellida ei saa, aga varem on lubatud, et siiakanti laieneb leviala juba sel aastal.

Starlink on samuti Muskile kuuluva kosmosefirma SpaceX osakond, mis tegeleb kogu planeeti katva kiire internetivõrgu rajamisega. Selleks plaanitakse kosmosesse madalale orbiidile saata esialgu 12 tuhat satelliiti (ja hiljem veel kordades rohkem), mis peaksid kõigis rohkem või vähem asustatud punktides levi tagama.

Kui seni oli ühendus saadaval vaid rikkamates riikides ja võis kohati olla üsna ebakindel, sõltudes ilmast ja kasutuskoormusest, siis nüüdse uue Premium Starlink teenusega liitunutele lubatakse, et kvaliteet vastab juba ärikasutajate vajadustele. Kiirus on 350-500 Mbit/s, seega konkureerib see edukalt ka maapealsete valguskaabliühendustega ning halva ilma katkestusi aitab vältida uus ja kaks korda tundlikum antenn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles