NEW SCIENTIST Leitud on aidsist ja malaariast võimsam tapja

Jason Arunn Murugesu
, New Scientist, kaasautor
Copy
Oksendamise ja kõhulahtisusega kulgeva kampülobakterenteriidi tekitaja on Campylobacter jejuni. See ka loomadel esinev haigustekitaja võib muutuda antibiootikumide toime suhtes allumatuks.
Oksendamise ja kõhulahtisusega kulgeva kampülobakterenteriidi tekitaja on Campylobacter jejuni. See ka loomadel esinev haigustekitaja võib muutuda antibiootikumide toime suhtes allumatuks. Foto: Wikipedia

Põhjaliku üleilmse uuringu järgi suri 2019. ­aastal kogu maailmas antibiootikumide suhtes resistentsetesse infektsioonidesse üle miljoni inimese.

Antibiootikumide suhtes resistentseid baktereid ­peetakse tänapäeva meditsiinis üheks suurimaks ohuks elule ja tervisele. Antibiootiliste ravimite liigkasutamine on viinud resistentsuse levikuni ning selle tagajärjel on üsna tavalisi infektsioone, nagu sepsis ja kopsupõletik, raskem ravida.

Mohsen Naghavi ning tema kaastöötajad Seattle’is Washingtoni osariigi ülikoolis koostasid mudeli, mille alusel hinnata, kui palju suri 2019. aastal inimesi bakteriaalsetesse infektsioonidesse, mis olnuks ilma väljakuju­nenud antibiootikumiresistentsuseta ravitavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles