New Scientist ⟩ Eksposoom – äsja avastatud ja üüratu mõjuga tervisehädade põhjustaja

Graham Lawton
, New Scientist, kaasautor
Copy
Karmimalt tervist mõjutav teguriks eksposoomis on peenosakesed. Pidev eksponeeritus nii suurtele kui ka väikestele peenosakeste kogustele tekitab erinevaid haigusi. Fotol inmesed Pekingi sudus ja maskidega juba koroonapandeemiaeelsel ajal 2017 aasta veebruaris.
 
Karmimalt tervist mõjutav teguriks eksposoomis on peenosakesed. Pidev eksponeeritus nii suurtele kui ka väikestele peenosakeste kogustele tekitab erinevaid haigusi. Fotol inmesed Pekingi sudus ja maskidega juba koroonapandeemiaeelsel ajal 2017 aasta veebruaris.  Foto: JASON LEE/REUTERS

Genoom on unustatud ja mõjutab meid vaid murdosa ulatuses. Selle asemel on fookusse tõusnud kõiki ümbruse mõjusid kõigega siduda püüdev eksposoom. 

Mees, kes kannab nelja nutikella ja kummalist proovivõtuseadet on meieni toonud sootuks uue ja meie tervist märkimisväärselt mõjutava maailma, mis kubiseb suurandmetest tuletatud seostest.  Aga mitte ainult: uue nähtuse ja teadusharuga tegelejad on aru saanud, et genoomi mõju me elule ja tervisele võib olla seni tugevalt ülehinnatud. Õigem on vist öelda, et genoomi kõrvale on astunud sest üüratult suurem ja mõjukam eksposoom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles