Work in Estonia toob tippspetsialistid Eestisse (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Yan Krukov / Pexels

Valitsus sai sel nädalal ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutilt ülevaate EASi ja KredExi ühendorganisatsiooni programmi Work in Estonia välistalentide kaasamise lähiaastate tegevuskavast.

Programm keskendub aastail 2022 kuni 2025 lisaks IT-spetsialistidele ka inseneride ning laiemalt loodus- ja täppisteaduste erialade spetsialistide värbamise toetamisele.

«Globaalne konkurents tippspetsialistide ligimeelitamiseks lähiaastatel vaid kasvab ja Eesti peab olema talentidele atraktiivne. Eesti ülikoolilõpetajad katavad järgneva kümne aasta jooksul vaid kolmandiku töötleva tööstuse inseneride vajadusest, mistõttu on välismaalt värbamine ettevõtetele hädavajalik,» ütles minister Sutt.

Jätkata tuleb ka IKT-valdkonna spetsialistide Eestisse meelitamisega, sest nende puudus annab tunda lisaks IT-ettevõtetele või idusektorile ka näiteks tööstuses, lisas Sutt. Samuti on see oluline digi-, rohe- ja innovatsioonipöördeks.

Work in Estonia programmi juht Anneli Aab ütles, et eesmärgiks on saada aastaks 2025 programmi toel juurde vähemalt 3000 kõrgepalgalist välistalenti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia ning loodus- ja täppisteaduste valdkonnas. Tema sõnul toob see riigieelarvesse otseste maksudena vähemalt 26 miljonit eurot, millele lisandub kaudne maksutulu.

Elektroonikatööstuse liidu volikogu esimees Otto Pukk kiitis algatust ja ütles, et see loob Eestile tohutuid võimalusi. «Nii elektroonikaseadmete kasutus kui ka elektroonika integreerimine tarbeesemetesse kasvab meeletu tempoga ning tootmine liigub üha rohkem Aasiast Euroopasse. Seega peame süllekukkunud võimalusi ära kasutama, kodumaal inseneriõpet edasi viima ning võimaldama inseneridel ka mujalt maailmast meie maailmatasemel meeskondadega liituda,» leidis Pukk.

Work in Estonia programm loodi 2015. aastal. Esimestel aastatel keskenduti eelkõige rahvusvaheliste turundusele, järgnevatel aastatel hakati lisaks talentide meelitamisele tähelepanu pöörama ka nende vastuvõtmise ja kohanemise teenustele.

2018. aastal loodi Work in Estonia one-stop-shop teenuskeskusena Rahvusvaheline Maja, mis nõustab ja aitab välistalentidel kohaneda. Teenuskeskus tegutseb koostöös Work in Estonia, siseministeeriumi, kultuuriministeeriumi, politsei- ja piirivalveameti, maksu- ja tolliameti, Tallinna linna, itegratsiooni sihtasutuse, töötukassa ning Mainoriga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles