Uuring: iga teine aasta võib tuua kuumarekordi

Copy
Päike.
Päike. Foto: Kristina Herodes

Pea igas maailma riigis võib 2030. aastaks olla üle aasta kuumarekordeid, ilmneb neljapäeval avaldatud saasteuuringust.

Teadlased modelleerisid ajaloolisi emissiooniandmeid ja viie suurima reostaja Hiina, USA, Euroopa Liidu, India ja Venemaa lubadusi enne eelmise aasta kliimatippkohtumist COP26, ning tegid selle põhjal soojenemisprognoosid aastaks 2030.

Arvutuste põhjal leiti, et 165 vaadeldud riigist 92 protsendis on üle aasta oodata äärmiselt kõrget aasta keskmist temperatuuri, millest tööstuseelsel ajal oleks räägitud kui sajandi kuumalainest.

Üks ajakirjas Communications Earth and Environment avaldatud uuringu autoreist on Alexander Nauels ühendusest Climate Analytics, kelle sõnul on ehmatav kiirus, millega «liigume maailma poole, mis on kõigi jaoks palju palavam».

Teadlased arvutasid ka välja, milline oleks pilt, kui viie suurima saastaja panuseta alates 1991. aastast, mil valitsustevaheline kliimamuutuse nõukogu (IPCC) riike esimest korda inimtekkelise kliimamuutuse eest hoiatas.

Selgus, et erakordselt palavate aastatega riikide hulk oleks umbes 46 protsenti väiksem.

Uuringu juhtautor Lea Beusch ETH Zürichi ülikooli atmosfääri- ja klimatoloogiainstituudist ütles, et nende töö näitab selgelt suursaastajate tegevuse mõju.

«Minu arvates on see väga tähtis, sest harilikult räägime abstraktsetest emissioonikogustest või globaalsetest temperatuuridest, mis on teada, aga mida me tegelikult ei tunne,» ütles ta.

«Piirkondlik kliimamuutus on aga palju lähemal sellele, mida me kogema saame – tunneme seda soojenemist oma riigis ja äärmiselt palavate aastate kasvavat sagedust.»

Beusch lisas, et kõige rohkem tõuseb temperatuur põhjalaiuskraadidel, kus soojenemine on kiirem kui troopikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles