NEW SCIENTIST ⟩ Mäluekspert: inimeste pähe valemälestusi istutada on väga lihtne

Clare Wilson
, New Scientist, kaasautor
Copy
Kohtukaalud. Pilt on illustreeriv.
Kohtukaalud. Pilt on illustreeriv. Foto: Pixabay

Pole inimest, kes oleks inimmälu ekslikkuse paljastamiseks teinud rohkem kui Elizabeth Loftus. 1990. aastatel, kui oli kerkinud paanika, et ringi liiguvad satanistlikud jõugud, kes lapsi kuritarvitavad, näitas psühholoog, kui lihtne on inimestel luua valemälestusi sündmustest, mida kunagi juhtunud pole. Kõik, mida selleks vaja, oli vaid neid asju korduvalt ette kujutada. Tol ajal oli tegemist levinud psühhoteraapia tehnikaga oletatavate allasurutud mälestuste taastamiseks.

Viimase kolme aastakümne jooksul on Loftus (California ülikool) saanud tuntuks oma tööga eksperdina juriidiliste kaasuste juures. Ta on oma uurimustes pealtnägijate tunnistuste ekslikkuse kohta käsitlenud ka valeuudiste levikut, #metoo liikumist ja süvavõltsinguid.

Millal te valemälestustega tegelema hakkasite?

Et näha, kas inimeste mälestusi sündmuste üksikasjadest on võimalik moonutada, olin juba uurinud, kui usaldusväärseks vahetute pealtnägijate tunnistusi pidada saab. Kasvõi nii lihtsate näidete puhul nagu see, kas sündmuspaigalt põgenenud mehel olid sirged või lokkis juuksed. Aga 1990. aastatel, kui kogunema hakkasid ebatõenäolised väiteid satanistlike rühmituste kohta, kes lapsi seksuaalselt kuritarvitavad, tundus mulle, et inimestel arenesid mälestused sündmuste kohta, mida kunagi juhtunud polnud. Me hakkasime katsetama, kas inimeste pähe on võimalik istutada võltsmälestusi – näiteks, et nad olid lapsena ostukeskuses kaduma läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles