New Scientist ⟩ Elektrituul puhub meid rohepöördesse (1)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Maslenica sild Horvaatias, mida suletakse kümneid kordi aastas, sest boorad on liiga tugevad, et liiklus saaks seal jätkuda. Katsetamisel on tehnoloogiad, mis võiksid ioontuulte abil liiklust ohustavat boorat selle silla kohal tõrjuda.
Maslenica sild Horvaatias, mida suletakse kümneid kordi aastas, sest boorad on liiga tugevad, et liiklus saaks seal jätkuda. Katsetamisel on tehnoloogiad, mis võiksid ioontuulte abil liiklust ohustavat boorat selle silla kohal tõrjuda. Foto: Wikipedia

Tuul on muutlik. Õrn tuuleiil paneb langenud lehed tantsima ja riided pesunööril lendlema. Aga tuul suudab ka lõhkuda metalli, maha rebida puid ja elektrikaableid ning põhjustada igasugust kahju. Mis siis, kui saaksime nupust tuult sisse ja välja lülitada ning selle tugevust reguleerida?

Me ei räägi siinkohal mehaanilisest ventilaatorist. Juhtumisi on olemas selline asi nagu elektrituul ehk elektriväljade esile kutsutud õhuvool, mille tekitamiseks liikuvaid osi vaja polegi. Me oleme sellest nähtusest teadnud juba sajandeid, kuid alles viimastel aastatel on elektrilist tuult ja selle vajaliku täpsusega tüürimist mõistma hakatud.

Kuidas see kõik päriselt tööle panna? Insenerid on juba suutnud lendama panna konstruktsioonilt väga lihtsa lennuki, mida tõukab elektriline tuul. Võiksime kasutada veidi leebemaid ja peenhäälestatumaid elektrilisi tuuleiile, et kohendada terasetootmist või turgutada energeetilist rohepööret. Elektrilisest tuulest võiks abi olla ka purustavate looduslike tuuleiilide eest kaitsmisel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles