Teaduste akadeemia teaduspärastlõuna võtab fookusesse Euroopa tööstuse rohepöörde

teadus.postimees.ee
Copy
Eesti Teaduste Akadeemia
Eesti Teaduste Akadeemia Foto: Eero Vabamägi

Täna, 18. novembril algusega kell 15 toimub Eesti teaduste akadeemia teaduspärastlõuna (XIX) «Euroopa tööstuse rohepööre: kriitilistest maavaradest rohetehnoloogiateni».

Arutelu fookuses on rohepöörde tähendus tööstuse vaatekohast ja teaduse roll selle mõtestamisel ja toetamisel. Kavas on arutleda, mida tähendab rohepööre ettevõtlusele, kuidas saavutada läbimurre energia tootmisel ja energiakandjate rakendamisel, mis on dekarboniseerimine ja kas süsinikurikkaid tooteid oleks võimalik Euroopa piiridel maksustada. Keskendutakse ka maavarade ja eriti metallide suurenevale vajadusele ja Euroopa strateegilistele sõltuvustele. Kokkuvõttes püütakse lahti mõtestada, mida tähendab rohepööre ühiskonna arengule ja kuidas see võib inimesi mõjutada või isegi hirmutada.

Peaettekande teeb Euroopa Komisjoni tööstuse, siseturu ja ettevõtluse peadirektori asetäitja Maive Rute. Lisaks võtavad sõna Annely Akkermann Riigikogu majanduskomisjonist, dr Rutt Hints Tallina tehnikaülikoolist (teemal «Lõplikud lõppematud maavarad»), akadeemik Tiit Tammaru (teemal «Kuidas mõõta pööret sidususe poole»), akadeemik Enn Lust (teemal «Teaduselt tootmisele») ja prof Helen Sooväli-Sepping Tallinna tehnikaülikoolist (teemal «Rohepööre kui mõttemalli muutus»). Järgneb vestlus selle üle, kuidas saaks Eesti panustada uute tööstusvõimsuste ülesehitamisse, olgu need akud, vesinikutehnoloogia, strateegilised maavarad, vaktsiinid, pooljuhid või pilvetehnoloogiad.

Kõik huvilised saavad teaduspärastlõunat jälgida otseülekandena teaduste akadeemia veebilehel ja Facebooki lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles