Teadlased on isiksuseomaduste kohta juba palju õppinud: kuidas neid mõõta, kust need tulevad ja kui palju inimeste elukäiku mõjutavad. Aga endiselt on suuresti teadmata, millised elukogemused ja geenid isiksuseomadusi kujundavad või kuidas isiksuseomadusi arukate otsuste tegemisel kõige paremini arvesse võtta. Eestis on alanud ainulaadne põhjalik geenivaramu isiksuse uuring, mis püüab neile ja paljudele teistele küsimustele senisest täpsemaid vastuseid anda. Uuringus on võimalik osaleda kõigil geenidoonoritel ja igale osalejale antakse tagasisidet tema isiksuse kohta.

* * *

Olgu päike või vihm, hommikuti tööle jõudes on maja ees Liina jalgratas. Ta on juba ammu kohal ja askeldab teistest suuremat välja tegemata. Seejärel saabub tavaliselt Toomas, kellega kõik kolleegid väldivad pikemasse vestlusse sattumist tema pideva rahulolematuse pärast.

Peaaegu alati hilinedes saabub viimaks heatujuline Kati, kes armastab rääkida oma seiklustest ja pidevalt muutuvatest hobidest. Kati kohalolek aitab kõigi tuju tõsta, nii et olete vahel nõus sellegi töö ära tegema, milleks tal aega ei jää või mis tal lihtsalt ära ununeb.

* * *

Selliseid mustreid, mis väljendavad inimeste suhteliselt püsivaid psühholoogilisi iseärasusi ehk isiksuseomadusi, on lihtne märgata igal pool. Need avalduvad pea igas eluvaldkonnas: haridus- ja töövalikutes, suhetes, poliitilistes eelistustes, hobides ja tervises. Isiksuseomaduste mõistmine aitab paremini endast ja teistest aru saada ning teha teadlikumaid valikuid.

Kommentaarid (3)
Copy