New Scientist ⟩ Tuleviku kosmoserobotid tunnevad ära ka tulnukad

, New Scientist, kaasautor
Copy
NASA Perseverance kulgur on mõõdukalt tehisintelligentne. Üldisest kujutisest suudab selle masinmõistus valida kiviminäidiseid, mida laserimpulsiga edasiseks uurimiseks aurustada.
NASA Perseverance kulgur on mõõdukalt tehisintelligentne. Üldisest kujutisest suudab selle masinmõistus valida kiviminäidiseid, mida laserimpulsiga edasiseks uurimiseks aurustada. Foto: COVER Images

Inimestele pole väga pikad kosmoselennud kontimööda. Oleme liiga haprad, rasked ja vajame liiga palju ressursse, et elus püsida. Nii meie enda päikesesüsteemi, aga kindlasti kaugemalegi on mõtet saata inimese asemel siiski masinaid.

Masinatel pole aga seda uudishimu, mis on inimestele loomuomane. Kui mõne planeedi pinda pildistama saadetud kosmosemasina kaamerasilma eest tulnukas mööda kõnniks, jätkaks masin kivide pildistamist. Kuidas panna masin märkama ebatavalist, selgitab NASA kosmosemissioonide tehisintellekti lisamise võimalustega tegeleva osakonna juht Steve Chien.

Steve Chien juhib kosmosemissioonide planeerimisel sellesse tehisintellekti lisamise võimalustega tegelevat osakonda NASA vastavas uurimis- ja arenduslaboris (JPL – Jet Propulson Laboratory). JPL-is on sündinud sellised missioonid nagu seda on meie päikesesüsteemi piirile lennutatud Voyager ja Plutot kaema saadetud New Horizons.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles